Ainina

KUALA LUMPUR: Bekas ahli Wanita Umno Langkawi, Anina Saadudin  telah bersetuju untuk membayar kos RM5,000 selepas membatalkan saman sivil beliau  yang mendakwa RM2.6 billion iaitu “derma politik” telah digunakan untuk parti.

Peguam utama defendan, Datuk Mohd Hafarizam Harun berkata Anina telah memfailkan notis penarikan saman rayuannya bulan ini.

“Dia telah bersetuju untuk membayar RM5,000 sebagai kos. Pelanggan saya juga telah bersetuju dengan tawaran penarikan rayuan saman Anina ,” 

Peguam utama Anina, Mohamed Haniff Khatri Abdulla berkata anak guamnya telah memfailkan notis  pada 22 Sept kerana beliau telah menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

“Saman terhadap Umno tidak lagi relevan kerana dia bukan ahli parti itu lagi.”

“Anina telah bersetuju untuk membayar kos untuk penyediaan kes itu dan untuk membayar ganti rugi ,” katanya.

Pada Disember lalu, Dato’ Seri Najib dan Ab Rauf Yusoh telah berjaya membatalkan saman Ainina. Dalam penghakimannya, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Zaki Abdul Wahab berkata beliau mendapati bahawa saman itu “clearly and obviously not maintainable in law”.

Dalam menerangkan lebih lanjut, Hakim Mohd Zaki berkata Anina tidak mempunyai kedudukan undang-undang untuk membawa tindakan sivil kerana dia bukan seorang pegawai awam atau pemegang jawatan dalam parti itu untuk berbuat demikian seperti yang ditetapkan di bawah Seksyen 9 (c) Akta Pertubuhan 1966.

Hakim Mohd Zaki berkata Anina perlu terus menjadi ahli parti untuk dapat membawa tindakan derivatif.

Selain itu, Hakim Mohd Zaki berkata ia membabitkan hal-hal dalaman parti dan mengarahkan Anina membayar RM5,000 sebagai kos kepada setiap defendan.

Anina berkata dia adalah seorang ahli yang sah apabila dia memfailkan tindakan terbitan pada 28 Ogos tahun lepas.

Antara lain, Anina menyaman Najib berkenaan dengan derma RM2.6bil yang didakwa didepositkan ke dalam akaun bank Singapura.

Dalam meminta akaun  yang diterima oleh Najib dalam bentuk derma, Anina mendakwa bahawa Perdana Menteri telah melanggar Perlembagaan Umno, peruntukan Akta Pertubuhan 1966 dan kewajipan undang-undang biasa sebagai pemegang amanah.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here