Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak hari ini menggariskan lima faktor yang menyumbang kepada trend yang berubah-ubah untuk meningkatkan sokongan golongan muda kepada Barisan Nasional BN .

Pertama, katanya, anak-anak muda telah meningkatkan keyakinan dalam pentadbiran BN kerana perpaduan di kalangan pemimpinnya, pelaksanaan projek untuk kesejahteraan rakyat, rancangan untuk masa depan negara ini, dan keupayaan untuk memastikan negara kestabilan dan keselamatan.

Kedua, pakatan pembangkang telah berpecah-belah dan bekerjasama semata-mata dengan niat untuk datang ke kuasa, katanya.

“Ketiga, orang muda bosan dengan isu-isu yang dibangkitkan oleh pembangkang kerana mereka tidak relevan berbanding isu-isu yang dibawa oleh BN. Isu-isu BN adalah kesejahteraan rakyat dan pembangunan dan keselamatan negara.

“Keempat, orang muda tidak boleh menerima cauvinisme politik yang terbentang tanpa hubungan kaum yang harmoni berbanding usaha keras BN untuk membentuk sebuah negara Malaysia yang bersatu padu,” katanya dalam siaran di blognya.

Salleh berkata faktor kelima adalah bahawa orang muda tidak lagi memberikan banyak walaupun untuk pembangkang politik janji tetapi dinilai bagaimana pihak-pihak menangani pelbagai isu.

Kelima-lima faktor kuat mendorong pengundi muda untuk bersama dengan BN. Mereka yakin dengan masa depan yang lebih selamat untuk negara ini jika BN terus mentadbir Malaysia, katanya.

Salleh berkata pada pilihan raya umum 2013, sejumlah 41.98 peratus pengundi berusia antara 21 dan 40 agak kritikal terhadap BN kerajaan.

Walau bagaimanapun, perubahan dalam arah aliran ini dilihat dalam tempoh pilihan raya kecil Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada 18 Jun 2016, apabila terdapat peningkatan dalam sokongan pemuda muda kepada BN, katanya.

Beliau menjelaskan bahawa dalam pilihan raya kecil Sungai Besar, sokongan untuk BN daripada pemuda muda Cina meningkat sebanyak 23 peratus kepada 38 peratus daripada 15 peratus pada 13 Mei. Sokongan daripada pengundi muda Melayu meningkat sebanyak 13 peratus kepada 78 peratus daripada 65 peratus pada PRU-13, katanya.

Ia adalah kes yang sama di Kuala Kangsar. Terdapat peningkatan 18 peratus pengundi muda kepada BN, daripada 42 peratus pada PRU-13 kepada 60 peratus pada pilihan raya kecil itu, katanya.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here