Wan Azizah

Ketua Pembangkang Dr Wan Azizah Wan Ismail mungkin telah memalapkan peluang Pakatan Harapan apabila dia bercakap mengenai hudud dalam temu bual dengan Al Jazeera, kata penganalisis politik Khoo Kay Peng.

Khoo berkata jawapan Wan Azizah kepada soalan-soalan yang dinyatakan di mana dia tidak membincangkan kedudukan beliau pada hudud dengan majlis Harapan, dan bahawa majlis itu tidak mempunyai kedudukan yang mempunyai pendapat yang sama mengenai topik ini, yang dijangka menjadi isu utama pilihan raya.

Dalam temu bual itu, Wan Azizah telah diminta untuk membuat satu deklarasi bahawa jika dia adalah untuk menjadi Perdana Menteri, undang-undang hudud tidak akan dibentangkan. Responnya adalah ┬ádia boleh membuat perisytiharan bahawa “hudud tidak dilaksanakan melainkan semua perkara-perkara yang sepatutnya dapat dibicarakan secara adil.

Ditanya jika ini bermakna bahawa terdapat situasi di mana rejam boleh diterima di Malaysia, Wan Azizah menjawab: “Tidak dalam masa terdekat.”

Khoo berkata jaminan bahawa rejam dan potong tangan tidak akan berlaku di Malaysia juga tidak mencukupi dalam menjelaskan pendirian Harapan pada kod keseksaan Islam yang melampaui penalti itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here