Wan
Image via FMT

SUBANG JAYA, 30 Julai – Bekas Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini menamatkan spekulasi bahawa beliau menjadi Ketua Pembangkang, bagi menggantikan Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang masih memegang gelaran itu.

“Beliau adalah Ketua Pembangkang,” dia menjawab sambil menunjuk ke arah Dr Wan Azizah, ketika ditanya pada sidang media khas di Hotel Empire, Subang.

Bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim pada Khamis mencadangkan bahawa Muhyiddin dilantik menjadi Ketua Pembangkang. Beliau juga mendakwa sumber telah memberitahunya bekas pemimpin Umno itu telah menerima perlantikan presiden dalam parti baru yang ditubuhkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Awal bulan ini, Dr Mahathir mengesahkan bahawa beliau akan menjadi anggota pengasas sebuah parti politik baru yang akan bersekutu dengan Pakatan Harapan untuk memastikan pertandingan satu lawan satu menentang parti pemerintah BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Dr Mahathir berkata beliau tidak akan menjadi presiden parti itu, meninggalkan spekulasi kepimpinan parti baru yang dipelopori oleh bekas pemimpin Umno seperti Muhyiddin dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir, dan juga Datuk Seri Shafie Apdal yang telah berhenti selepas digantung.

Shafie bagaimanapun, telah keluar untuk mengatakan beliau telah menolak tawaran untuk menjadi timbalan presiden dalam parti baru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here