Kes yang membabitkan seorang wanita menggunakan kunci stereng sambil menjerit dengan marah kepada pegawai majlis perbandaran akan disiasat mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan atas intimidasi jenayah.

Penolong Ketua Polis Daerah Serdang Megat Mohd Aminuddin Megat Alias berkata seksyen ini membawa hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Beliau berkata insiden itu berlaku di Jalan Puteri ¼, Bandar Puteri Puchong pada jam 1 petang apabila Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) menunda kenderaan wanita yang diletakkan di kawasan orang kurang upaya.

“Ketika kereta itu diapit dan akan ditarik, dia menjadi marah dan memegang kunci stereng di hadapan pegawai MPSJ”.

Satu minit, klip video 37 saat itu bermula dengan wanita yang berdiri di luar keretanya, memegang kunci stereng dan menjerit dengan marah kepada pegawai majlis.

Dia menjerit kepada pegawai itu, sama ada “salah baginya untuk membeli makanan.”

Pegawai itu menjawab: “Tidak, tidak salah untuk membeli makanan. Tetapi anda meletak kereta anda di tempat yang salah (di tempat untuk orang kurang upaya).

Wanita itu marah dengan menjawab bahawa dia tidak mempunyai tempat lain untuk meletak kereta, dan dia membeli makanan untuk suaminya yang kurang upaya.

Pegawai itu, yang tetap tenang sepanjang keadaan, berkata dia perlu menunjukkan bukti bahawa dia memang membantu suaminya yang kurang upaya.

Orang yang merakamkan video itu, yang dipercayai menjadi pegawai MPSJ kemudian mendesak rakannya untuk meminta wanita itu mengeluarkan kad Orang Kurang Upaya (OKU).

Wanita itu bagaimanapun gagal menghasilkan kad OKU. Megat berkata polis telah menerima laporan yang dibuat oleh pegawai MPSJ kira-kira jam 7 malam.

“Kereta itu ditarik ke depot MPSJ di Puchong. Pada 2.45 petang, suami wanita itu telah pergi ke depot untuk membayar denda.

“Dia turut meminta maaf atas tingkah laku isterinya yang tidak senonoh itu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here