Kerajaan pemerintah dan pembangkang perlu bekerjasama, bukannya mengkritik satu sama lain, kata pakar ekonomi Amir Baharuddin.

Beliau berkata kedua-dua pihak perlu memberi tumpuan kepada pembangunan ekonomi.

Beliau berkata kerajaan telah merancang bajet untuk memenuhi keadaan ekonomi sekarang.

“Ia bukan pekerjaan yang paling mudah dilakukan.

“Anda lihat, kami hampir tidak dapat pulih dari krisis kewangan Asia 1997/1998. Dan selepas itu krisis kewangan global 2008/2009. Kita perlu pulih sepenuhnya dari krisis ini. ”

Amir bertindak balas kepada ahli ekonomi Bruce Gale, yang sebelum ini menjadi rakan kongsi di Perundingan Risiko Politik dan Ekonomi yang berpangkalan di Hong Kong, yang mengatakan keputusan yang tidak popular seperti penghapusan subsidi dan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) “sesuai secara meluas” untuk meningkatkan ekonomi.

Melaksanakan GST juga memaksa kelas pertengahan untuk berkongsi beban cukai, kata Gale dalam laporan oleh Straits Times Singapura.

GST dilaksanakan pada April 2015. Ia adalah satu bentuk cukai penggunaan yang kini ditetapkan pada 6% di Malaysia.

Cukai itu tidak popular dengan pengguna yang merasakan kenaikan harga, terutamanya dengan ringgit yang lemah dan pembangkang yang menganjurkan kempen anti-GST.

Kerajaan mengumpul RM38.5 bilion dalam GST tahun lepas dan menjangka dapat mengumpul RM40 bilion tahun ini.

Najib mencirikan GST sebagai “penyelamat” ekonomi Malaysia, membantu menampung pendapatan yang lebih rendah daripada eksport minyak mentah yang lebih murah.

“Membina negara adalah satu usaha nasional. Ia melibatkan semua orang. Terdapat banyak ketidakpercayaan di Malaysia, “kata Amir.

“Lihat pembangkang. Mereka sentiasa membantah segala yang ditetapkan oleh kerajaan ketika mereka harus bekerjasama untuk kepentingan negara. ”

Katanya bukannya membantah kepada setiap inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan, pembangkang perlu membuat penyelesaian yang tidak boleh menjejaskan negara dan memajukannya.

“Saya telah bersama pembangkang di banyak perbincangan panel. Mereka menentang segala-galanya.

“Mereka selalu mengatakan bahawa data dari kerajaan adalah rosak. Persepsi macam itu tidak betul. ”

Amir berkata mereka juga tidak memberikan penyelesaian yang boleh digunakan untuk bantahan yang mereka sebut.

Sekiranya dasar cukai telah dibangunkan dengan baik dan mempunyai pergerakan pro-pasaran, ia tidak akan menghalang pertumbuhan ekonomi, kata Hoo.

Seorang lagi ahli ekonomi, Hoo Ke Ping, berkata GST bukan sesuatu yang baru. Ia hanya menggantikan bekas cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebanyak 5%.

SST adalah cukai penggunaan yang serupa dengan CBP dan dilaksanakan sejak tahun 1970-an. Ia dikenakan secara umumnya pada peringkat pengeluar atau pengguna, menggunakan perkhidmatan yang dikenakan cukai. Cukai SST digunakan untuk berubah dari 5% hingga 10%.

Satu kelemahan utama dalam cukai ini adalah bahawa ia membenarkan peniaga menetapkan kadar mereka sendiri, sementara GST memberitahu pengguna dengan jelas kadarnya ialah 6%.

Dalam erti kata ini, Hoo berkata pejabat Perdana Menteri Najib Razak gagal menjelaskan dengan jelas kepada rakyat Malaysia perkara ini.

Ini telah menyebabkan negara masih berfikir ia adalah satu bentuk cukai baru.

“Terdapat kelemahan yang wujud dalam SST yang menyumbang ke arah pencukaian berganda, harga pemindahan dan ketiadaan bantuan lengkap ke atas barangan dan perkhidmatan yang dieksport. Dan ini boleh menyebabkan peningkatan aktiviti ekonomi bayang-bayang, “katanya.

Ekonomi bayang-bayang merujuk kepada aktiviti ekonomi tidak sah seperti transaksi pasaran gelap atau kerja yang tidak diisytiharkan yang wujud bersama ekonomi rasmi negara. Ia tidak dapat dikekalkan, dan dengan itu menyebabkan urusan perniagaan yang tidak dapat ditunaikan.

Data kementerian kewangan menunjukkan bahawa ekonomi bayang-bayang, atau ekonomi bawah tanah, seperti yang dipanggil oleh beberapa, adalah 30% daripada keluaran dalam negara kasar negara.

“Sekiranya dasar cukai telah dibangunkan dengan baik dan mempunyai pendirian pro-pasaran, ia tidak akan menghalang pertumbuhan ekonomi.

“Orang ramai perlu tahu ini, tetapi kerajaan nampaknya kabur tentang mempublikasikan apa yang baik untuk negara,” kata Hoo.

Wong berkata secara fiskal, adalah sangat penting untuk menghapuskan pembaziran dan rasuah pada bahagian perbelanjaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here