Anggota UMNO di kubu kuat Isa Samad di Teluk Kemang Negeri Sembilan, barisan hadapan dalam pilihan raya umum ke-14, masih terasa atas tindakan reman selama lima hari dan cara dia diiringi orang ramai dalam pakaian penjara oren. 

Mereka tidak suka sedikit pun bahawa Isa Samad, Ketua Bahagian Umno Teluk Kemang dan veteran parti, diperlakukan seperti penjenayah biasa.

Kemarahan mereka kini kepada SPRM dan ahli Umno yang mereka anggap mempunyai tangan untuk mendapatkan Isa dihina.

Tetapi buat masa ini, pemimpin akar umbi tidak akan bertindak balas. Mereka sedang menunggu Isa untuk sembuh dari kesengsaraannya dan kembali ke Teluk Kemang dan memberitahu ahli-ahli apa sebenarnya yang berlaku dan di mana mereka harus pergi dari sini.

Penyokong juga merasakan bahawa penangkapan Isa tidak akan menyakiti kedudukan Barisan Nasional dan Umno di negeri ini, selagi veteran parti masih akan berada di sekitar pilihan raya akan datang ini.

Semasa Pilihan Raya Umum ke-13 pada tahun 2013, Barisan Nasional memenangi 22 kerusi negeri manakala pembangkang mempunyai 14 di Negeri Sembilan.

‘Dia sangat membantu’

Anggota Umno Teluk Kemang Halim Shah Abdul Rashid percaya penangkapan Isa tidak akan menjadi isu dalam pilihan raya akan datang.

Rakyat masih akan mengundi Barisan Nasional selagi Isa masih berada di sekelilingnya.  

“Dia ada di sini untuk orang ramai, sentiasa membantu, sentiasa ada di luar. Orang luar mungkin tidak faham,” kata Halim.

‘Bukan sahaja membantu orang Melayu, tetapi juga orang Cina’

Bercakap dalam Bahasa Malaysia, Soo Kho Kee, 68, berkata orang di Lukut sangat menyukai Isa kerana dia bukan sahaja membantu orang Melayu, tetapi juga orang Cina.

Soo teringat bagaimana Isa membantunya dan 42 penduduk Kampung Batu 7 di Jalan Seremban untuk mendapatkan geran tanah yang telah mereka jaga selama bertahun-tahun.

“Saya masih ingat apa yang dilakukannya untuk saya, dia seorang yang baik, dia berjalan bercakap tidak seperti pemimpin tertentu,” kata Soo.

“Saya berterima kasih kepadanya kerana bukan hanya baik dengan orang Melayu tetapi juga orang Cina,” katanya.

Rakan Soo, Hoo Tob Ming, 65, menegaskan bahawa Isa juga menyumbang ke arah pembinaan kuil Buddha di kawasan itu.

Sokong penyokong

Isa, yang merupakan pengerusi bertindak Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) ditahan reman selama lima hari minggu lepas untuk membantu SPRM dalam siasatan mereka terhadap pembelian hotel di London dan Kuching oleh Felda Investment Corp (FIC). Beliau adalah pengerusi Felda apabila pembelian dibuat.

Kesulitan Isa di Felda telah menjadi bahan gosip dalam Umno seawal tahun 2014. Pengaduan kebanyakannya mengenai bagaimana Felda tidak berjaya.

Di Teluk Kemang, bagaimanapun, pemimpin akar umbi, Kamarudin Mohamad, 66, berkata ia sangat menyakitkan untuk melihat pemimpinnya yang dihormati diperlakukan seperti dia seorang penjenayah.

“Saya berada di sana ketika mereka membawanya masuk dan saya juga ada ketika mereka membawanya ke mahkamah untuk reman. Saya kecewa, perasaan yang sama jika berlaku seperti ini berlaku kepada isteri, suami atau anggota keluarga terdekat saya. Sangat marah, “kata Kamarudin.

Dia menambahkan bahawa Isa masih belum dituduh dan hanya diselidiki, tetapi orang-orang seolah-olah telah menghukum dia.

Seorang yang, Kamarudin berkata Isa adalah pemimpin yang benar dan dia akan menyokong apa yang Isa memutuskan untuk melakukan seterusnya.

“Isa adalah pemimpin Umno yang sangat popular di Negri Sembilan, mereka mahu dia keluar, ini adalah politik Umno yang paling teruk,” katanya.

“Terdapat kuasa di dalam Umno untuk mahu menggulingkannya, kenapa saya tidak tahu.”

Beliau berkata Isa memerintahkan banyak pengaruh dan penghormatan di kalangan anggota akar umbi di Negeri Sembilan. Dan ini, katanya, boleh membuat beberapa orang sangat tidak selesa.

“Mengetahui Isa, dia akan memberitahu para pengikutnya untuk bertenang dan apa sahaja yang berlaku, biarlah dia menjadi satu-satunya pihak yang menghadapi masalah itu, dan tidak mahu rakyatnya terpengaruh,” kata Kamarudin .

Isa memulakan karier politiknya ketika berusia 20-an dan berkhidmat di Jempol, Linggi dan Bagan Pinang sebagai Anggota Dewan Undangan Negeri dan ahli Parlimen.

Beliau dilantik sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan pada tahun 1982 dan memegang jawatan selama 22 tahun.

Seorang ahli Umno, Zainuddin Yaokob, 54, berkata Isa seharusnya tidak dimalukan dan dimalukan oleh SPRM.

Bendahari cawangan Umno Kampung Paya Baru berkata beliau menentang apa-apa bentuk rasuah tetapi Isa sepatutnya diberi penghormatan dan penghormatan oleh SPRM.

“Bagi anggota Umno Teluk Kemang, kami mahu SPRM menyiasat dengan teliti apa yang berlaku. Kami mengalu-alukannya supaya rakyat tahu dia (Isa) tidak bersalah,” katanya.

Terdapat 13,000 ahli Umno di bahagian Teluk Kemang, dan kebanyakan, menurut Zainuddin dan Kamarudin, adalah 100% di belakang Isa.

Kepada mereka dia adalah seorang pemimpin yang benar yang merawat orang-orang di kawasan itu dengan adil. – The Malaysian Insight

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here