UMNO

PETALING JAYA: Umno akan menyambut ulang tahunnya yang ke-71 pada hari Khamis ini dengan perhimpunan terbesar dan mungkin terakhir sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) dipanggil.

Naib Presiden Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata perhimpunan itu – yang dijangka menyaksikan kehadiran lebih daripada 120,000 ahli Umno di Stadium Nasional Bukit Jalil – akan mempamerkan Umno bersatu dan bersedia untuk pertempuran terbesar bagi menghadapi perang pru 14.

“Pesaing politik mempersoalkan mengenai perpaduan UMNO selepas pilihan raya umum ke-12 dan ke-13.

“Oleh itu, kini adalah masa untuk kita membuktikan kepada orang ramai, terutama pembangkang, bahawa kita bersatu,” kata Dr Ahmad Zahid dalam satu temu bual dengan The Star untuk menandakan ulang tahun akan datang Umno.

Ditanya sama ada acara Khamis ini akan menjadi perhimpunan terakhir dan terbesar Umno sebelum PRU-14, beliau menjawab: “Sesungguhnya. perhimpunan itu akan menjawab apa yang dipanggil penganalisis politik di luar Umno dan Barisan Nasional telah katakan tentang perpaduan kita. ”

Speanjang tempoh lima tahun kerajaan hanya berakhir pada bulan Jun 2018, tetapi ramai menjangkakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk mendapatkan pembubaran Parlimen dan memanggil pilihan raya tahun ini.

Dr Ahmad Zahid, yang juga Timbalan Pengerusi Barisan dan menjalankan tugas-tugas Timbalan Presiden Umno, menjelaskan bahawa Umno dan Barisan telah membuat persediaan yang besar untuk pilihan raya.

“Sebelum ini, kita akan menganjurkan beberapa (persediaan) perjumpaan hanya selepas Parlimen dibubarkan.

“Kali ini, kami telah pun mengadakan retreat dan mesyuarat kita,” katanya.

Barisan, katanya, juga telah diselesaikan beberapa isu semasa mesyuarat pengurusan, yang dipengerusikan beliau.

isu-isu tertentu yang digunakan untuk ditangani hanya selepas pembubaran Parlimen, seperti pembahagian kerusi dalam atau di antara parti-parti komponen Barisan, juga akan ditangani lebih awal kali ini, katanya.

Dr Ahmad Zahid berkata Najib, yang juga Presiden Umno dan Pengerusi BN, telah melantik sebuah badan bebas untuk mengesahkan maklum balas serta laporan mengenai sentimen tanah untuk memastikan bahawa mereka adalah tepat.

Satu mekanisme yang lebih ketat untuk menyenarai pendek calon-calon pilihan raya juga akan digunakan untuk PRU14.

Calon, kata Dr Ahmad Zahid, telah dinilai berdasarkan dua kualiti yang utama.

“Mereka mesti boleh menang dan disukai. Sebagai boleh menang juga bergantung kepada kekuatan parti kerana calon yang mewakili parti, tetapi yang disukai akan memotong seluruh barisan, “katanya.

Ditanya sama ada Umno akan membayar perhatian tambahan untuk persediaan di beberapa negeri dilihat sebagai mungkin medan pertempuran utama seperti Terengganu dan Kedah, Dr Ahmad Zahid berkata bahawa analisis parti itu akan memberi tumpuan kepada ciri-ciri masing-kerusi parlimen dan negeri.

“Memastikan bahawa peluang kita baik pada tahap individu (Parlimen) kerusi akhirnya akan menyumbang kepada peluang kami di peringkat negeri,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here