UMNO perlu kembali kepada formula perjuangan yang lalu, yang berdasarkan kepada kesabaran dan keikhlasan untuk memastikan bahawa parti itu kekal relevan dan kukuh, kata Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Johari Abdul Ghani. 

Beliau berkata pemimpin-pemimpin hari ini mempunyai satu tugas yang berat bukan sahaja berterusan dan menghargai perjuangan pemimpin terdahulu yang sanggup berkorban demi parti, tetapi juga untuk memastikan bahawa UMNO kekal berkuasa dan boleh diwarisi oleh generasi yang akan datang .

“Pada masa yang sama, UMNO sebagai tulang belakang Barisan Nasional, perlu memastikan bahawa parti-parti komponen lain mempunyai sokongan ahli UMNO,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Jasin UMNO Bahagian Perwakilan di sini hari ini.

“Dengan sokongan, hanya akan menjadi UMNO dapat mencapai kekuatan yang sebenar dan tidak akan diancam oleh pihak lain.

” Bagaimanapun, jika kita menukar formula dengan hanya memberi tumpuan kepada kepentingan UMNO ketika itu kekuatan parti akan terjejas, “katanya.

Sementara itu, Johari yang juga Menteri Kewangan Kedua menggesa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang telah mendapat manfaat daripada projek-projek kerajaan untuk terus membantu syarikat-syarikat bumiputera.

Beliau berkata kebanyakan syarikat GLC telah memulakan skim pembangunan vendor untuk membantu vendor bumiputera meningkatkan keupayaan dan daya saing mereka tetapi inisiatif ini perlu diperluaskan lagi.

“Saya tidak mahu mereka (GLC) hanya bercakap tentang membantu syarikat-syarikat bumiputera sebelum mendapat projek kerajaan. Sebaliknya mereka perlu mengagihkan projek kepada vendor bumiputera lain, “katanya.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here