UMNO
Image via Malay Mail

KUALA LUMPUR: Umno tidak akan menghalang ahli-ahlinya daripada mengambil bahagian dalam perhimpunan Bersih 5, tetapi tidak akan  membantu mereka jika mereka ditahan semasa perhimpunan itu.

“Jika mereka mahu mengambil bahagian, dengan segala cara, teruskan,” kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa kepada pemberita di sini yang merujuk kepada perhimpunan 19 Nov bagi menyeru Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan.

UMNO
Image via Twitter

Walau bagaimanapun, Annuar percaya bahawa ahli-ahli Umno sedar bahawa penganjuran Bersih 5 selaras dengan agenda pembangkang.

Kami tahu yang jawatankuasa Bersih ┬áterdiri daripada pelbagai NGO, tetapi pada hakikatnya mereka adalah boneka pembangkang. Malah ‘rakyat’ tahu ini, “kata Annuar.

Pendirian Umno dalam perkara ini adalah berbeza sama sekali dengan yang PAS yang semalam berkata ia tidak akan mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut.

Pada tahun lepas, PAS,tidak mengambil bahagian dalam Bersih 4 perhimpunan yang diadakan pada 29-30 Ogos.

Ini adalah berbeza dengan tiga perhimpunan Bersih sebelum ini, di mana sebilangan besar daripada peserta adalah dari parti Islam itu, yang turut memberikan sokongan keselamatan melalui pasukan Unit Amal.

UMNOSetiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan menjelaskan pengecualian mereka adalah kerana objektif semasa NGO Bersih itu tidak selaras dengan pendirian parti.

Presiden PAS tahun lepas Abdul Hadi Awang berkata, adalah salah untuk menjatuhkan Najib melalui “cara yang tidak demokratik” dan menegaskan bahawa perubahan dibuat melalui peti undi. Beliau juga berkata Najib perlu diberi peluang untuk menamatkan tempoh beliau sebagai Perdana Menteri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here