Uber

Aplikasi Uber mengesahkan kepada The Borneo Post bahawa ia  akan memulakan operasi di Kuching hari ini.

Menurut  Pengurus Besar Uber Malaysia Kenny Choong, kumpulan itu akan terus berunding dengan pengawal selia dalam hal permohonan untuk permit seperti yang ditetapkan dalam  Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan.

Ini adalah sebagai respons kepada kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri yang Uber perlu memohon permit seperti yang ditetapkan di bawah Seksyen 51 Kenderaan Perdagangan Akta Lembaga Pelesenan.

Choong memaklumkan bahawa Uber telah beroperasi di setiap bandar di Malaysia di mana setakat ini  merangkumi Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Ipoh, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.

“Kami masih dalam perbincangan dengan pihak berkuasa.”

Choong menjelaskan bahawa kumpulan itu bukan merupakan pengendali teksi.

“Uber pada asasnya adalah platform teknologi yang menghubungkan bekalan dengan permintaan. Di peringkat global, kita terkenal sebagai sebuah syarikat rangkaian pengangkutan. Apa yang kita adalah platform teknologi yang menghubungkan pengendali bebas dengan pelanggan, “katanya.

Di Malaysia, Uber kini mempunyai puluhan ribu rakan-rakan pemandu di seluruh negara. Di Sarawak, Choong berkata terdapat minat dalam pendaftaran walaupun nombor yang tepat tidak boleh didedahkan pada peringkat ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here