Presiden PAS Abdul Hadi Awang perlu ingat ada dua pihak untuk cerita, dan kejadian Memali menceritakan kematian penduduk kampung dan juga anggota polis, kata bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Ketika 14 orang penduduk terbunuh pada hari 19 November 1985, empat anggota polis mati kerana melakukan tugas mereka, kata Mahathir kepada Hadi.

“Mereka (orang awam) mahu PAS jujur. Berapa banyak anggota polis yang terbunuh secara sengaja di Malaysia? Hampir tidak ada. Tetapi pada satu ketika itu, terdapat pembunuhan polis.

“Mereka juga mempunyai isteri, mereka juga mempunyai keluarga.”

Insiden tersebut menyaksikan konfrontasi antara polis dan penyokong guru agama, Ibrahim Libya, yang menentang percubaan untuk menangkapnya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Hadi, pada hari Selasa, mengucapkan terima kasih kepada mereka yang membawa isu tiga dekad itu kembali ke wacana kebangsaan pada forum Nothing to Hide 2.0 di Mahathir pada Ahad lepas.

Seorang peserta telah meminta Mahathir tentang tragedi itu, dan beliau menegaskan bahawa polis hanya membela diri apabila penduduk kampung datang dengan mereka dengan taring.

Tetapi saat-saat selepas dia memberikan jawapannya, pengacau di khalayak membuang selipar, botol dan kerusi di pentas dan menyalakan suar.

 

“Dan saya telah menyatakan kepada mereka, bahawa empat anggota polis terbunuh dengan taring. Untuk membunuh dengan taring, anda mesti sangat dekat dengan polis.

“Dan tentu saja, apabila anda membunuh seorang anggota polis, polis mempunyai hak untuk membalas. Kita perlu ingat bahawa anggota polis hanya menjalankan tugas mereka.” katanya. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here