Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melancarkan buku “Pencegahan Jenayah Jenayah (POCA):Nafas Baharu Banteras Jenayah” (A New Lease on Pencegahan Jenayah), yang menyenaraikan penglibatannya dalam memulihkan Akta.

Zahid berkata buku ini mengambil masa dua tahun berpusat pada pengalaman dan pengetahuannya yang terlibat secara langsung dalam proses memantapkan Akta yang ditubuhkan pada tahun 1950-an.

“Ia adalah proses yang panjang dan sukar. Bermula dengan perbincangan panjang semasa mesyuarat kabinet, diikuti oleh beberapa pertunangan dengan orang ramai di sesi dewan bandar.

Beliau berkata Poca (Pindaan dan Pemerluasaan) 2014 yang diberi “nafas baharu” kepada Poca 1959 adalah lebih efektif dari segi keberkesanan dalam mencegah jenayah kekerasan dan dapat mengimbangi hak asasi manusia seiring dengan keselamatan dan keamanan negara.

“Seminar dan forum mengenai jenayah juga diadakan, untuk mendapatkan pandangan dan tindak balas daripada rakyat mengenai Akta.

“Setiap pandangan yang disuarakan oleh semua orang dari seluruh lapisan masyarakat dianalisa dan diperdebatkan di Dewan Rakyat dan Dewan Negara,” katanya dalam satu kenyataan mengenai pelancaran buku itu.

Zahid berkata Akta itu dimantapkan melalui pindaan pada tahun 2013, untuk menangani peningkatan jenayah di negara ini.

“Pindaan itu dibuat berdasarkan persekitaran semasa di mana jenayah semakin kompleks berikutan kemajuan dalam maklumat, komunikasi dan teknologi (ICT) yang mewujudkan dunia tanpa sempadan.

Buku ini mengandungi lima bab dan 315 muka surat termasuk penjelasan terperinci, gambar, jadual dan rajah yang berkaitan dengan POCA, yang diterbitkan oleh Institut Keselamatan Awam Malaysia (IPSOM).

Beliau berkata akan berfungsi sebagai bahan bacaan berkualiti dan rujukan berwibawa terhadap subjek keselamatan.

Harga pada RM100 setiap salinan, buku itu telah dijual 3,000 salinan di seluruh negara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here