Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengutuk rusuhan yang berlaku di forum Nothing To Hide 2.0 di Shah Alam semalam.

Zahid berkata kejadian tersebut tidak sepatutnya berlaku di negara demokrasi seperti Malaysia.

“Saya sangat sedih atas apa yang berlaku pada majlis tersebut.”

“Polis (dalam tindak balas mereka) mengambil tindakan mengikut prosedur operasi standard,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Persatuan Antarabangsa Kejuruteraan dan Penyelidikan Hidro-Alam Sekitar ke-37 hari ini.

Zahid, juga Menteri Dalam Negeri, berkata bahawa acara itu mempunyai permit yang sah, dan dia memberi jaminan bahawa pihak polis akan menjalankan siasatan menyeluruh terhadap kejadian itu dan mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat.

Beliau berharap agar demokrasi di negara ini dapat diamalkan dengan baik, walaupun terdapat kepercayaan politik yang berbeza, dan mengatakan bahawa keganasan terhadap mana-mana tokoh konstituen atau politik tidak sepatutnya berlaku.

Mengenai tuduhan bahawa anggota Umno terlibat dalam pertarungan, Zahid berkata bahawa dia tidak mengetahui tentang perkara itu.

“Polis akan menyiasat, biar mereka mengendalikan isu ini,” katanya.

Tiga remaja ditahan kerana rusuhan di perhimpunan itu, yang menampilkan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad di Dewan Raja Muda Musa di Shah Alam.

Kegelisahan berlaku sejurus selepas ahli penonton meminta Dr Mahathir mengenai insiden 1985 Memali di Kedah.

Seorang pegawai keselamatan mendakwa penyerang itu mensasarkan Dr Mahathir ketika mereka melempar objek, termasuk dua suar, ke arahnya.

Dr Mahathir dan isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali dikawal dengan selamat keluar dari dewan.

Polis mengerahkan pasukan anti rusuhan Pasukan ‘Light Strike Force’  pada kira-kira pukul 6.30 petang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here