Dr Mahathir Mohamad, yang sering dilihat sebagai penyokong pemikiran “Ketuanan Melayu” di kalangan orang Melayu, mendakwa bahawa dia tidak pernah benar-benar percaya dengan konsep itu.

Mahathir memberitahu orang ramai yang hampir 1,000 hadir di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor malam tadi, bahawa sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan, pihak British telah meramalkan negara itu “akan pergi ke anjing”.

Ini, menurut Mahathir, adalah kerana pihak British tidak percaya negara itu dapat tetap aman apabila penduduknya terdiri “tiga kaum yang mengikuti tiga agama yang berbeza dan bercakap tiga bahasa yang berbeza”.

“Tetapi hari ini keseimbangan hanya bagus. Orang Cina pada dasarnya mengawal ekonomi, dan orang Melayu mampu berbuat lebih baik dalam politik. Mereka (orang Melayu) bukanlah ‘Tuan’.

“Saya tidak percaya kepada Ketuanan Melayu. Saya pernah memberitahu Ibrahim Ali bahawa jika anda adalah pemandu, ia adalah orang di belakang anda yang adalah Tuan, “katanya merujuk kepada Ibrahim Ali, presiden kumpulan hak Melayu Perkasa, yang mana pengerusi PPBM itu sebelum ini menjadi penaung.

“Jika ada yang cuba mengambil 100% untuk diri mereka sendiri, negara ini tidak akan berkembang. Kejayaan negara kita adalah kerana kita sanggup berkongsi. “

Beliau berkata jika hanya masyarakat Cina yang dibenarkan untuk memiliki perniagaan, maka negara itu tidak akan dibangunkan seperti sekarang.

“Sumbangan masyarakat Cina terhadap pembangunan negara ini tidak dapat dinafikan.

“Tetapi pada masa yang sama, kesediaan orang Melayu untuk menerima, dan berkongsi negara dengan orang lain adalah sumbangan di pihak mereka.

Mahathir terkenal sebagai juara hak Melayu semasa beliau menjadi perdana menteri Malaysia keempat, dari 1981 hingga 2003. Pendahulunya, termasuk perdana menteri pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman, telah melabelkannya sebagai “ultra Melayu”.

Satu artikel tahun 2009 yang diterbitkan dalam The New Yorker menggambarkan Mahathir sebagai “terobsesi dengan bangsa, dan zaman moden politik Malaysia dapat dikesan dengan bukunya” The Dilema Melayu “yang diterbitkan pada tahun 1970, satu dekad sebelum dia berkuasa”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here