tian CHUA
Foto oleh FMT

KUALA LUMPUR – Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur sebentar tadi menjatuhkan hukuman penjara tiga bulan dan denda RM1,800 ke atas Naib Presiden PKR, Tian Chua selepas didapatiĀ bersalah memberi ucapan berbaur hasutan di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor tiga tahun lalu.

Hakim Zulqarnain Hassan memutuskan demikian selepas berpuas hati pembelaan Ahli Parlimen Batu itu gagal menimbulkan keraguan munasabah ketika dipanggil membela diri.

“Saya berpuas hati ucapan yang dibuat tertuduh ada kecenderungn untuk menghasut orang ramai untuk melakukan perkara yang dinyatakan,” katanya.

Zulqarnain juga mengarahkan Tian Chua menjalani hukuman penjara enam bulan sekiranya dia gagal membayar denda.

tian chua

Mahkamah bagaimanapun membenarkan hukuman penjara itu ditangguhkan sehingga selesai rayuan di Mahkamah Tinggi.

Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang selesai membela diri selepas pada 24 Februari lalu mahkamah mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya di akhir kes pendakwaan.

Pada 29 Mei 2013, Tian Chua didakwa memberi ucapan dalam ceramah dengan menyebut kata-kata menghasut bagi membangkitkan rakyat negara ini supaya mengubah kerajaan yang telah tertubuh mengikut undang-undang, dengan cara yang tidak sah.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor di Nombor 1, Jalan Maharajalela, Dang Wangi di sini antara 8.55 malam dan 11.15 malam, 13 Mei 2013.

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan 1948 (Akta 15) dan boleh dihukum menurut Seksyen 4(1) akta sama yang membawa hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara sehingga lima tahun, jika sabit kesalahan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here