Umno Kelantan telah menolak laporan berita oleh Straits Times Singapura yang mencadangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersiap untuk menjalankan sebuah rancangan untuk mempertahankan kerajaan parti Islam di negeri itu.

Usaha antara Najib, yang merupakan presiden Umno dan pengerusi Barisan Nasional dan Hadi, berkata laporan itu termasuk rancangan untuk merampas Selangor daripada kerajaannya yang diketuai oleh Pakatan Harapan di bawah Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed menolak laporan itu dan mengatakan tiada pakatan sedemikian terbentuk.

“Jika ada perkara seperti itu, saya pasti saya akan dimaklumkan, tetapi saya tidak tahu tentang ini.

“Terdapat komunikasi (antara kedua-dua pemimpin) tetapi hanya mengenai pentadbiran kerajaan tetapi untuk mencadangkan satu pakatan politik, saya menafikan bahawa ia berlaku di Kelantan, tidak ada rancangan untuk bersama,” kata Mustapa.

Mustapa, yang juga Ahli Parlimen Jeli, telah ditemui semasa Karnival Anak Kelantan yang diadakan di Kompleks Karangkraf di sini hari ini.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri menyeru laporan berita Straits Times Singapura sebagai spekulasi semata-mata, amalan ketika pemilihan umum negara itu hampir dipanggil.

“Beberapa perkembangan politik Malaysia yang dilaporkan keluar dari Singapura jauh dari apa yang berlaku di negara kita,” tambah Mustapa.

Laporan berita itu berkata Najib dan Hadi berada dalam hubungan harian selama beberapa bulan, dengan rancangan untuk bekerjasama di Selangor pada pilihan raya umum.

Artikel itu juga menyatakan bahawa komunikasi antara kedua-duanya berterusan walaupun Hadi pulih dari pembedahan jantung pada bulan Mei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here