Ketua veteran DAP, Lim Kit Siang hanya bermimpi dan memberi harapan palsu kepada penyokong Pakatan Harapan bahawa pakatan pembangkang akan dapat menawan Perak dalam pilihan raya umum akan datang, kata pemimpin UMNO Perak.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Umno Perak, Datuk Saarani Mohammad, berkata kenyataan Kit Siang pada perbincangan di Parit Buntar minggu lepas menyerupai janji kosong kepada penyokong pakatan itu.

“Ini jelas kelihatan apabila dia berulang kali menggunakan perkataan ‘jika’. Sebagai contoh, jika PAS bertanding , jika ada pertandingan tiga cabang, dan sebagainya.

“Ini menunjukkan bahawa dia hanya meneka dan tidak yakin dengan hipotesisnya sendiri. Dari segi psikologi, ia bermakna Kit Siang sendiri tidak yakin dengan ramalannya sendiri,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Saarani berkata UMNO tidak menolak kemungkinan Kit Siang sengaja membuat kenyataan sedemikian untuk mengalihkan perhatian rakyat dari pertelingkahan antara parti politik pembangkang.

“Jelas, mereka tidak dapat mencapai persetujuan dalam mengenal pasti siapa pemimpin utama mereka,” katanya.

Saarani juga berkata Barisan Nasional Perak yakin dapat memenangi 39 daripada 59 kerusi di Dewan Undangan Negeri Perak pada Pilihan Raya Umum Ke-14, berdasarkan latihan simulasi.

Latihan simulasi menunjukkan kenaikan 10 peratus dalam sokongan undi Melayu dan kenaikan lima peratus daripada undi bukan Melayu untuk BN, menunjukkan hasil positif daripada kerja yang dilakukan sejak Pilihan Raya Umum ke-13.

“Kami telah membuat dan melaksanakan strategi yang lebih teguh untuk menentang propaganda dan politik yang dibina oleh DAP dan sekutu-sekutunya,” kata Saarani, yang merupakan wakil rakyat Kota Kinabalu.

Dalam Pilihan Raya Umum Ke-13, BN Perak memenangi 31 kerusi DUN, DAP 18 dan PKR dan PAS, masing-masing lima.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here