Bersih 2.0
Datuk Jamal Yunos - Foto oleh MalayMail

“Jika tidak ada kuning (Bersih 2.0), maka tidak akan ada merah. Kami tidak akan mengadakan perhimpunan tanpa sebab. Itu akan menjadi satu pembaziran masa, “kata pemimpin pergerakan Baju Merah Jamal Yunos.

Jika Bersih membatalkan protes jalanan mereka, kumpulan Baju Merah akan melakukan perkara yang sama, katanya. Beliau menambah bahawa tiada tanda-tanda Bersih 2.0 untuk membatalkan protes jalananc pada November 19, maka Baju Merah akan terus dengan mereka.

Perhimpunan Baju Merah akan berlangsung pada 5 November ini, di hadapan pejabat Malaysiakini di Petaling Jaya. “Bersih 2.0 adalah salah satu daripada orang-orang yang menerima pembiayaan daripada Open Society Foundations George Soros ‘(OSF).

“Sekarang, ia telah mendedahkan bahawa sebab untuk pembiayaan ini adalah untuk campur tangan dalam urusan dan politik negara kita.

“Itulah juga sebabnya kita membantah; untuk menggesa pihak berkuasa dan kerajaan mengambil tindakan terhadap mereka.

“Jadi, kami akan meninjau kawasan tersebut. Malam ini, kami mengadakan mesyuarat untuk membincangkan bagaimana kita akan menganjurkan perhimpunan tersebut, “kata Ketua Umno Sungai Besar.

Bercakap kepada pemberita di luar Ibu Pejabat Polis Persekutuan Bukit Aman, Jamal berkata jika polis boleh memanggil beliau dalam mempersoalkan perhimpunan akan datang kumpulan Baju Merah, maka pihak polis juga perlu melakukan perkara yang sama kepada pemimpin Bersih.

“Antara perkara yang disoal pihak polis kepada saya adalah tentang jadual perhimpunan 5 Nov dan 19 Nov.

“Tetapi mereka perlu berlaku adil. Jika mereka menghubungi saya, maka mereka perlu memanggil pihak lain juga.
“Jika hanya saya sahaja dipanggil, maka ianya seolah-olah saya satu-satunya orang yang salah,” katanya selepas disoal siasat oleh polis persekutuan hampir dua jam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here