DUN Sabah

KOTA KINABALU – Dewan Undangan Negeri Sabah hari ini meluluskan dua rang undang-undang yang akan meningkatkan bilangan wakil rakyat dan kawasan Dewan Undangan negeri daripada 60 kerusi sebelum ini kepada 73 kerusi.

Lebih dua pertiga daripada warga dewan memberi isyarat bahawa mereka bersetuju untuk menyokong rang Undang-undang semasa pengundian dilakukan. Justeru, Timbalan Speaker Datuk Johnson Tee mengisytiharkan usul itu diluluskan.

Daripada 55 wakil rakyat yang mengundi, hanya tiga daripada mereka menentang. Mereka ialah: Ahli Dewan Undangan Negeri Inanam Dr Roland Chia, ADUN Moyog Terrence Siambun dan Adun Sri Tanjung Chan Foong Hin.

Ahli Dewan Undangan Negeri Likas Junz Wong tidak mengambil bahagian manakala Ahli Dewan Undangan Negeri Lahad Datu Datuk Mohd Yusof Apdal tidak hadir semasa proses pengundian berlangsung.

Rang Undang-undang pertama dibacakan oleh Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah Datuk Teo Chee Kang mengandungi cadangan untuk meminda Perlembagaan Sabah bagi membolehkan peningkatan dalam bilangan ahli yang dipilih untuk Dewan Undangan Negeri.

Rang Undang-Undang kedua pula dibaca bertujuan untuk meminda Seksyen 2 Dewan Undangan Negeri (Dilantik Ahli) Enakmen 1965 untuk meningkatkan bilangan ahli yang dipilih untuk dewan undangan negeri, daripada 60 kepada 73 orang.

Proses persempadanan semula untuk negeri Sabah kali terakhir dilakukan adalah pada tahun 2003, apabila bilangan kerusi meningkat daripada 48 kerusi kepada 60 kerusi.

Mengikut tempoh penggal, pilihan raya Sabah perlu dilakukan selewat-lewatnya sebelum September 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here