NGV
Foto oleh The Star

Datuk Abdul Rahman Dahlan hari ini menafikan bahawa semua stesen kenderaan gas asli (NGV) sedang ditutup kerana menjalani pemeriksaan keselamatan dan naik taraf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, pemeriksaan itu perlu berikutan letupan yang berlaku di stesen NGV di Johor bulan lalu, di mana seorang pekerja yang telah terbunuh.

Beliau juga menegaskan bahawa kesemua 61 stesen akan tetap kekal beroperasi di seluruh negara.

“Masih terdapat 22 stesen NGV yang beroperasi di Lembah Klang, tetapi kerajaan berharap pemandu teksi akan bertenang sementara Petronas mengambil langkah untuk meningkatkan aspek keselamatan 67 ditutup stesen.

“Stesen-stesen ini akan dibuka semula pada satu atau dua bulan,” katanya kepada semasa sesi soal jawab Menteri (MQT) di Parlimen.

Teksi adalah pengguna utama NGV, tetapi ada juga kenderaan persendirian yang telah diubahsuai untuk menggunakan gas asli berikutan kenaikan harga bahan api pada dekad lepas.

Penutupan stesen itu telah membawa kepada barisan yang luar biasa panjang di stesen-stesen yang masih menjual NGV, menyebabkan timbulnya khabar angin mengatakan bahawa kerajaan akan menutup stesen NGV secara berperingkat.

Ahli Parlimen Kota Belud itu berkata demikian kepada Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Ming yang bertanya adakan benar bahawa semua stesen NGV di Lembah Klang ditutup selama-lamanya.

Dalam soalan tambahan, Ong ditanya sama ada Petronas akan membayar pampasan kepada pemandu teksi yang terjejas, Rahman membalas tidak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here