Stesen

PETALING JAYA: Ramai pengusaha stesen minyak terpaksa menutup operasi mereka kerana mereka tidak lagi dapat menampung pasaran minyak yang tidak menentu melalui harga mingguan.

Presiden Persatuan Peniaga Petrol Malaysia (PDAM), Datuk Khairul Annuar berkata sejak pelaksanaan mekanisme perubahan harga bulanan pada bulan Disember 2014, di antara 30 hingga 40 stesen dan satu jenama telah menyerahkan operasi mereka.

“Lebih-lebih lagi dalam beberapa minggu kebelakangan ini berikutan mekanisme perubahan harga mingguan bermula 1 April.

“Kami bimbang bahawa lebih peniaga akan melepaskan pengedar mereka jika trend ini berterusan,” katanya kepada The Star semalam.

Wakil dari Shell, Petronas, BHP, Caltex dan Petron di PDAM, Khairul berkata pengusaha kiosk di seluruh negara telah terjejas termasuk di Sabah dan Sarawak di mana jumlah trafik adalah lebih rendah.

“Ini terutamanya di kawasan yang mempunyai terlalu banyak stesen dalam kawasan yang sama, seperti di Johor Baru dan di kawasan luar bandar di mana jualan mereka adalah rendah dan peniaga tidak mempunyai mart petrol atau pendapatan kedai mudah untuk memberi subsidi kerugian mingguan,” katanya berkata.

Untuk mengurangkan kerugian mereka, peniaga mungkin terpaksa memberhentikan pekerja untuk mengurangkan perbelanjaan overhead bulanan.

“Jika kos terus menjadi isu, 14,000 orang akan kehilangan pekerjaan mereka seperti yang kita akan pergi untuk layan diri sepenuhnya,” katanya.

Terdapat sejumlah 3,500 stesen minyak di seluruh negara dengan tenaga kerja seramai 50,000, di mana 14,000 adalah kakitangan perkarangan (atendan pam).

Dalam kaji selidik seluruh negara yang dijalankan oleh badan pada 840 stesen minyak, ia telah mendapati bahawa hanya 21% adalah pekerja asing manakala selebihnya adalah warga tempatan, bertentangan dengan kepercayaan popular, kata Khairul.

“Kajian kami menunjukkan bahawa kita mempunyai kira-kira 40% pekerja asing hanya di kawasan bandar,” katanya.

Peniaga, beliau berkata, telah menjual saham bahan api mereka pada kerugian disebabkan oleh kejatuhan dalam harga siling.

“Membawa saham mingguan bermakna jumlah kerugian bagi para peniaga jika mereka tidak boleh membersihkan dengan cepat sebelum harga baru diumumkan.”

Ini terutamanya kes bagi RON97 dan diesel di mana jualan adalah rendah tetapi saham adalah tinggi, kata Khairul.

“Bagi petrol RON95, dengan baki saham tiga hingga lima hari pada tengah malam perubahan harga mingguan diumumkan, peniaga akan mempunyai untuk menjual dengan margin sifar selama tiga hingga lima hari dalam seminggu.

“Penurunan sebanyak 10 sen akan menghapuskan semua margin untuk jualan petrol selama tiga hingga lima hari dan peniaga perlu mengorbankan semua margin mereka untuk mekanisme harga siling mingguan Kerajaan.”

Peniaga, katanya, memerlukan lebih banyak masa untuk membersihkan saham mereka pada kadar lama.

PDAM dianggarkan bahawa peniaga boleh kehilangan antara RM3,000 dan RM5,000 setiap minggu manakala beberapa stesen hanya membuat sekitar RM5,000 bersih bulanan.

Panggilan perubahan harga “tidak sihat”, pengedar petrol berharap had tidak lebih daripada 5 perubahan harga sen daripada minggu sebelumnya untuk menstabilkan pasaran dan mengurangkan memuat keuntungan atau kerugian.

Khairul berkata suruhanjaya itu   perlu mengkaji semula kos overhed telah meningkat secara mendadak sejak semakan terakhir pada tahun 2008.

“Diesel biasanya menjual kurang berbanding dengan petrol tetapi saham adalah tinggi dan margin kasar hanya 7 sen.

“Oleh itu, penurunan sebanyak 10 sen memukul kita keras dan ini memberi lebih sebab untuk mengkaji semula margin untuk semua produk petroleum,” kata Khairul.

SHARE
Previous articleCari Roh Muda Dalam Jasad UMNO
Next articleWanita Ditahan Bantu Siasatan Kes Penyelewengan Pusat Zakat Pulau Pinang
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here