awam
Foto oleh FMT

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan menjalankan satu siri operasi di beberapa negeri untuk menahan penjawat awam yang terlibat dalam rasuah dan salah guna kuasa.

Pengarah Siasatan SPRM Datuk Azam Baki berkata suruhanjaya itu telah memandang isu rasuah dengan serius, terutamanya dalam agensi-agensi kerajaan dan akan menggunakan segala-galanya dalam kuasa mereka untuk mengambil tindakan ke atas mereka yang terlibat.

Menurutnya, SPRM dijangka memanggil dan menangkap beberapa lagi individu bagi membantu siasatan mengenai rasuah dan salah guna kuasa dalam masa terdekat.

“Mereka yang akan dipanggil pegawai terdiri daripada badan-badan kerajaan dan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC). SPRM akan menangkap individu-individu yang terlibat tidak kira sama ada mereka adalah ‘jerung’ atau ‘ikan bilis’.

“SPRM sedang cuba yang terbaik untuk membersihkan perkhidmatan kerajaan termasuk GLC daripada isu ini dan usaha-usaha sedang dijalankan untuk mengesan pegawai-pegawai yang terlibat dengan rasuah,” katanya semalam.

Sejak Ogos lalu, negara dikejutkan dengan siri tangkapan oleh SPRM yang melibatkan beberapa individu penting dalam agensi kerajaan sehingga mereka didakwa di mahkamah.

SPRM
Penahanan Pengerusi Bank Rakyat Tan Sri Abdul Aziz Zainal oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan berhubung dakwaan rasuah membabitkan RM15 juta baru-baru ini.

Mereka termasuk pegawai-pegawai berpangkat tinggi di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan Bank Rakyat.

 

Azam berkata, inisiatif itu selaras dengan hasrat Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Dzulkifli Ahmad yang mahu SPRM untuk memberi tumpuan kepada usaha membanteras rasuah dalam agensi-agensi penguatkuasaan, pengawal selia, pihak berkuasa tempatan dan GLC.

Beliau berkata, tindakan agresif oleh SPRM membuktikan bahawa suruhanjaya itu tidak akan teragak-agak jika siasatan menunjukkan terdapat rasuah dan salah guna kuasa yang diamalkan oleh pegawai-pegawai awam.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here