Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah merampas lebih RM150 juta berhubung siasatan ke atas dakwaan penggelapan dana dari sebuah kementerian.

Memetik laporan The Star Online, pegawai penyiasat telah menyerbu 15 buah lokasi di Sabah sejak jam 10.30 pagi semalam.

Pada masa yang sama, SPRM masih menyusun maklumat untuk dihantar ke kepimpinan tertinggi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Bagaimanapun, difahamkan bahawa akaun bank dengan deposit besar, wang tunai dan susunan dokumen termasuk penyata kewangan dari beberapa syarikat, telah dirampas oleh pegawai serbuan.

Dalam pada itu, SPRMĀ  juga akan memanggil individu yang disyaki terlibat dalam kes itu termasuk pegawai kanan di kementerian terbabit.

Sumber mengatakan bahawa sesetengah syarikat yang telah diberikan kontrak untuk projek-projek akan melantik sub-kontraktor untuk melaksanakannya.

“Dalam proses itu, mereka akan menerima komisen yang besar kerana membenarkan nama syarikat mereka digunakan untuk mendapatkan pekerjaan, tetapi tanpa kepakaran yang diperlukan untuk melakukannya,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki mengesahkan bahawa siasatan sedang dijalankan.

“Kami akan melihat setiap sudut dengan teliti. Kami tidak mahu kehilangan apa-apa.

“Tindakan akan diambil terhadap mereka yang bertanggungjawab menyalahgunakan dana kerajaan,” katanya tanpa mendedahkan nama kementerian yang berkenaan.

Beliau turut tidak menolak kemungkinan ada tangkapan akan dibuat tidak lama lagi.

Difahamkan bahawa kes itu melibatkan Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah.

Ini adalah kes rasuah kedua terbesar yang menyerang Sabah selepas skandal jabatan air negeri itu di mana RM3.3 bilion bertujuan untuk projek-projek yang disalurkan melalui rangkaian syarikat, bermula pada tahun 2010.-SINAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here