spekulasi

SHAH ALAM: Spekulasi bertiup kencang bahawa bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim akan menyertai PAS tidak lama lagi bersama-sama dengan empat wakil rakyat PKR lain.

Adalah dipercayai empat terdiri daripada dua bekas anggota exco, ahli exco sedia ada dan wakil rakyat yang merupakan kawan rapat kepada Khalid.

Mereka juga didakwa menyampaikan hasrat mereka untuk Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Bagaimanapun, sumber istana menolak khabar angin bahawa Khalid bertemu pegawai istana untuk memohon menghadap Sultan.

“Duli Yang Teramat Mulia di London dan hanya kembali pada hari Jumaat,” kata mereka.

Perkiraan nampaknya dibuat di tengah-tengah spekulasi perpecahan antara PAS dan PKR di Selangor.

Sekiranya PKR dan PAS berpecah, kerajaan negeri akan mempunyai majoriti nipis 14 kerusi DAP, dua kerusi Amanah dan 13 kerusi PKR.

Sisi lain akan terdiri daripada 13 kerusi PAS, 12 kerusi Barisan Nasional dan dua calon bebas, termasuk Khalid.

Ahli Dewan Undangan Negeri Bebas, Telok Datok Loh Chee Heng, yang telah disingkirkan daripada DAP pada tahun lepas kerana didakwa menyalahgunakan wang negara.

Ini bermakna Pakatan Harapan hanya akan mempunyai majoriti dua kerusi dan pentadbiran negeri ini akan segera bertukar tangan jika kapal empat melompat.

Sumber dalaman PKR menolak bercakap dan berkata spekulasi yang telah dipalsukan untuk mewujudkan huru-hara dalam PKR.

“Ahli-ahli parti kami adalah setia kepada PKR dan aspirasinya. Mereka tidak pernah berfikir untuk melakukan sesuatu seperti ini,” kata pemimpin PKR itu.

Beliau berkata salah satu daripada empat yang dituduh merancang untuk melompat kapal telah mencatatkan dalam kumpulan WhatsApp swasta bahawa dia tidak akan melakukan perkara seperti ini.

“Tiga lagi adalah penyokong tegar Datuk Seri Anwar Ibrahim dan agenda Reformasi itu,” katanya.

Ketika dihubungi, seorang daripada pembantu Khalid berkata ADUN Pelabuhan Klang itu tidak mempunyai minat untuk menyertai PAS atau membantu untuk menjatuhkan kerajaan negeri.

“Jika dia mahu menyertai PAS, dia tidak akan melakukannya apabila meninggalkan PKR dan telah dibuang sebagai menteri besar,” kata pembantu itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here