Skandal

Korea Selatan telah terjunam ke dalam satu skandal politik yang mengancam kedudukan Presiden Park Geun-hye di mana beribu-ribu penunjuk perasaan turun ke jalanan untuk menuntut Geun-hye meletakkan jawatan.

Park  telah memecat Perdana Menteri pada hari Rabu yang lalu dan merombak kabinet termasuk peletakan jawatan beberapa pembantu utama beliau.

Drama politik ini mengaitkan hubungan Park rakan dan penasihat tidak rasmi, Choi Soon-sil di mana pendakwa raya telah mengeluarkan waran tangkap  atas tuduhan salah guna kuasa dan cubaan penipuan. Beliau dikatakan  mempunyai akses kepada dokumen rahsia kerajaan dan campur tangan dalam hal ehwal negara.

Siapakah Choi Soon Sil?

SkandalHubungan Park dengan Choi dan bapanya Choi Tae-min telah lama menjadi kontroversi di Korea.

Bapa Choi mula-mula menjadi rapat dengan Park setelah kematian ibunya di tangan pembunuh Korea Utara pada tahun 1974 di mana bapa Park, diktator Park Chung-hee, merupakan presiden pada masa itu.

Menurut Korea Times, Choi Tae-min mengasaskan Church Eternal Life pada 1970-an, penggabungan aspek agama Kristian, Buddha dan agama asli Korea Cheondism, yang menggabungkan unsur-unsur shamanisme.

Choi menamakan dirinya yang Buddha moden dan menyebarkan dakwah bahawa setiap orang perlu berusaha untuk hidup yang kekal.

Pada tahun 2007,  Wikileaks melalui kabel diplomatik US merujuk khabar angin bahawa Choi mempunyai “kawalan sepenuhnya ke atas Park”.

Malah ahli-ahli keluarga Park melahirkan kebimbangan.Kakaknya Guen-Ryong dan saudara Ji-man memfailkan petisyen pada tahun 1990 untuk kemudian Presiden Roh Tae-woo menyatakan kebimbangan bahawa Choi telah memanipulasi Park.

Apa pengaruh Choi Soon-Sil ada?

Selepas ayahnya meninggal dunia pada tahun 1994, berusia 82, Choi Soon-sil menggantikan beliau sebagai pemimpin gereja dan mentor rohani kepada Park.

“Keluarga Choi mempunyai pengaruh luar biasa ke atas Park Geun-hye sepanjang hidupnya,” menurut David Kang, seorang pakar Korea di Universiti Southern California, memberitahu CNN.

“Ia lebih daripada sekadar, ‘oh dia tahu orang ini,’ ia amat berkait rapat hampir sama sepeti kisah Rasputin dan Park Geun-hye hanya boneka.”

Walaupun dia tidak pernah memegang jawatan rasmi, pendedahan baru-baru menunjukkan bahawa Choi telah diberi akses awal untuk ucapan presiden dan dokumen lain.

Media tempatan dan parti pembangkang menuduh Choi menyalahgunakan hubungan beliau dengan presiden untuk memaksa syarikat-syarikat untuk menderma berjuta-juta dolar kepada pertubuhannya.

Dalam permohonan maaf yang disiarkan di televisyen, Park berkata Choi melihat “beberapa dokumen” untuk tempoh masa yang tertentu selepas Park mengambil alih jawatan, tetapi tidak menyatakan dokumen yang telah diberikan

“Saya terkejut dan hati saya malu disebabkan kemarahan orang ramai,” kata Park.

Skandal paling kontroversi dalam sejarah politik

Sebagai presiden, Park adalah kebal daripada pendakwaan penderhakaan atau pengkhianatan, dan tempoh beliau tidak akan berakhir sehingga 2018. Walau bagaimanapun, dia boleh dicabar oleh Dewan Negara, Parlimen di negara ini, dan mahkamah perlembagaan .

Beribu-ribu penunjuk perasaan telah dibawa ke jalan-jalan untuk menuntut peletakan jawatan segera beliau bagaimanapun, dan pendakwa sedang menyiasat Choi, yang telah diletakkan di bawah “tahanan kecemasan.”

Pada hari Khamis, Park memecat Perdana Menteri  dan menggantikan dua jawatan kabinet utama yang lain. Beliau juga mendesak beberapa pembantu utama untuk meletakkan jawatan.

Di Korea Selatan, jawatan Perdana Menteri adalah sebahagian besarnya kedudukan istiadat, tetapi pemegangnya berfungsi sebagai timbalan presiden.

Beribu-ribu rakyat Korea Selatan berarak untuk menuntut Presiden Park Geun-hye meletak jawatan sejak 29 Oktober 2016.

Kejatuhan Reputasi

Kedudukan populariti Park telah menjunam sejak “Choi Soon-sil-gate” bermula, jatuh kepada 21.1% pada minggu lalu, menurut tinjauan pendapat tempatan.

Walaupun penganalisis tidak fikir kontroversi ini akan memberikan kesan ke atas ekonomi negara namun ia tidak boleh dijangka sepertimana yang berlaku pada Samsung berikutan  penarikan balik telefon mudah Note 7 yang meletup.

Ia juga boleh menjejaskan keupayaan pentadbiran Park untuk menangani isu-isu ekonomi dan keselamatan utama, memburukkan lagi kedudukan beliau dalam Parti Saenuri.

Skandal

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here