Sistem
Image via The Star

PASIR GUDANG: Sistem Permit Masuk Kenderaan Jabatan Pengangkutan Jalan (VEP) akan ditangguh selama dua bulan bagi memastikan sistem yang cekap dan sedia untuk dilaksanakan.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, perkara itu tidak sepatutnya menimbulkan spekulasi bahawa sistem itu adalah lemah.

“Saya menyeru kepada media tidak membuat sebarang spekulasi kerana kita bekerjasama dengan kerajaan negeri, kita bagaimanapun menyegerakan ia untuk memastikan bahawa tiada kesilapan akan berlaku,” kata Liow kepada pemberita selepas pelancaran ibu pejabat baru Lembaga Pelabuhan Johor di sini hari ini.
Beliau juga menambah bahawa sistem ini sedang diuji.

“Ujian dijalankan pada waktu siang. Saya tidak gembira dengan ujian sedia ada dan ia dijangka untuk satu atau dua bulan akan datang, “katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri mahu sistem yang akan dilaksanakan sebaik sahaja sistem yang bersedia untuk dilaksanakan.
“Saya meminta kerajaan negeri untuk memberikan kita satu atau dua lagi masa bulan,” katanya.

Liow juga berkata, orang ramai perlu menolak khabar angin kerajaan memansuhkan VEP.

“Jangan dengar khabar angin itu. Kerajaan bukan sahaja akan mengenakan sistem dalam Singpura tetapi juga di Thailand, Kalimantan dan Brunei. Kerajaan tidak mendiskriminasi mengikut negara.

Liow berkata kerajaan mula pelaksanaan VEP di Singapura (kenderaan berdaftar) sebelum negeri-negeri lain, “katanya.
Kerajaan sepatutnya telah melaksanakan sistem VEP yang bermula 16 Julai hingga mendaftar kereta asing di pintu masuk negara

Pada Julai tahun lepas, kerajaan bersetuju untuk melaksanakan VEP ke atas kereta asing yang memasuki Malaysia.

Kerajaan negeri Johor telah mencadangkan RM20 sehari akan dikenakan ke atas kereta Singapura yang memasuki Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here