MH370
Bahagian tepi belakang flap sayap kiri Boeing 777 yang disahkan daripada MH370 - Foto oleh AFP

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai telah mengesahkan bahawa serpihan yang ditemui di Mauritius pada April lepas memang berasal dari pesawat MH370 itu.

“Pemeriksaan serpihan yang ditemui di Pulau Mauritius telah disiapkan oleh pakar-pakar dari Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB),” kata Liow dalam satu kenyataan semalam.

Beliau berkata, mengikut analisis oleh ATSB, dengan persetujuan Pasukan Penyelidik Keselamatan MH370, serpihan dikenal pasti berasal dari MH370 berdasarkan nombor bahagian di atasnya.

“Dari beberapa bahagian ditemui pada serpihan tersebut, sebahagian telah dikenal pasti sebagai bahagian tepi belakang flap sayap kiri Boeing 777 .

“Bersebelahan dengan nombor bahagian adalah merupakan bukti pengecam kedua. Berdasarkan rekod pengeluar flap yang menunjukkan bahawa nombor pesanan kerja ini telah dimasukkan ke dalam flap pesawat bernombor 404.

“Ini sepadan dengan Boeing 777 nombor pesawat 404, didaftarkan sebagai 9M-MRO (MH370),” kata Liow.

Oleh itu, beliau berkata, pakar-pakar membuat kesimpulan bahawa serpihan itu milik pesawat MH370.

“Ini menandakan serpihan tersebut yang telah diperiksa, dianalisa dan disahkan berasal dari MH370, berikutan pengesahan serpihan Tanzania bulan lepas,” katanya.

Beliau melahirkan penghargaan kepada pihak berkuasa Mauritius dan Australia atas sokongan dan bantuan mereka dalam siasatan.

Penerbangan MH370, yang sedang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing hilang pada 8 Mac 2014, bersama-sama dengan 239 penumpang dan anak kapal.

Ini adalah bahagian yang ketiga mengesahkan serpihan dari pesawat yang hilang itu.

Pada bulan Julai 2015, sekeping flaperon terdampar di pulau La Reunion, timur Madagascar.

Penyiasat juga telah mengesahkan bahawa flap sayap besar, yang ditemui pada Jun 2016 di Pemba Island luar pantai Tanzania, berasal dari pesawat.

Penyiasat masih cuba untuk mengesahkan lagi empat keping serpihan, yang dipercayai milik MH370; ekor penstabil mendatar dan panel penstabil yang dijumpai di Mozambique pada Disember 2015 dan Februari 2016, yang penutup enjin dengan logo Roll-Royce ditemui di Afrika Selatan pada Mac 2016 dan panel pintu dijumpai di Mauritius Mac 2016.

Baru-baru ini, dua pelancong telah tampil ke hadapan untuk menuntut bahawa mereka juga mempunyai keping mendapati pesawat itu dalam Madagascar dan di Pulau Kangaroo, Australia pada bulan Jun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here