Pengulas politik yang mendakwa bahawa Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) yang sedang berjalan ke dalam kerugian tukaran asing Bank Negara Malaysia pada 1990-an adalah satu usaha untuk melemahkan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Blogger Raja Petra Kamarudin menolak kepercayaan Cordoba Ali sebagai “percubaan yang lemah” dengan mencadangkan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah “penjahat dalam perburuan sihir” terhadap Dr Mahathir.

“Ketika Dr Mahathir melancarkan serangan terhadap Najib pada Disember 2014, bukan dengan niat untuk menumbangkan Perdana Menteri sebagai hukuman kerana tidak membantu anaknya, Mukhriz, memenangi kerusi Naib Presiden Umno?

“Dan apabila Dr Mahathir berkata RM42 bilion wang 1MDB (1Malaysia Development Bhd) telah hilang dan Najib telah mencuri bahawa ia bukanlah percubaan untuk menggulingkan Perdana Menteri?” Kata Raja Petra dalam satu artikel yang diterbitkan di Malaysia Hari ini portal berita hari ini.

Beliau telah memberi maklum balas kepada komen politik yang berjudul ‘Mengapa kebimbangan Mahathir tentang Najib’, yang diterbitkan hari ini oleh The Independent, portal berita yang berpangkalan di Singapura.

Menggambarkan artikel itu sebagai “kerja amatur”, Raja Petra berkata penulis itu salah dengan mendakwa bahawa RCI itu dimaksudkan untuk “mencetuskan Dr Mahathir”.

“Jadi apa? Adakah perang salib Dr Mahathir terhadap 1MDB tidak juga dengan tujuan yang jelas, untuk memaksa Najib? “Tanya Raja Petra.

Dia juga mengkritik penulis untuk mempersoalkan kemerdekaan RCI, dan mencadangkan agar Dr Mahathir dan Anwar dipanggil untuk memberi keterangan pada sidang itu.

Dia juga mengkritik penulis untuk mempersoalkan kemerdekaan RCI, dan mencadangkan agar Dr Mahathir dan Anwar dipanggil untuk memberi keterangan pada sidang itu.

“Adakah Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim tidak lagi bercakap tentang kerugian RM31.5 bilion Bank Negara mengalami perjudian di pasaran forex?

“Apa yang perlu dilakukan RCI adalah untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku dan apa yang belum diturunkan.”

“Dr Mahathir dan Anwar telah dilihat bersama di khalayak ramai beberapa kali. Jadi, berapa kerusi tambahan PKR, DAP, PAN dan PPBM akan menang dalam pilihan raya umum akan datang kerana itu?

“Dan bagaimanakah RCI akan mati hanya kerana Dr Mahathir dan Anwar tidak dibenarkan dilihat bersama di khalayak ramai?”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here