Selesaikan
Image via Malay Mail

PUCHONG – Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mahu kepimpinan parti Umno di semua peringkat untuk menyelesaikan masalah dalaman yang dihadapi bagi memastikan parti itu terus mentadbir negara pada masa depan.

Ahmad Zahid, yang juga Naib Presiden Umno, berkata mereka perlu mengambil iktibar dari negara ini dan juga sejarah dunia yang menyaksikan banyak kuasa seperti Rusia, Belanda, France dan Empayar Kesultanan Melayu Melaka itu sendiri jatuh berikutan masalah dalaman.

Beliau berkata, walaupun Umno dan Barisan Nasional (BN) yang pernah hilang kuasa di Perak, Terengganu dan Kelantan semata-mata kerana pergolakan dalaman akibat rasa tidak puas hati dengan kepimpinan.

“Cukuplah … belajar daripada pengalaman dunia, menyelesaikan masalah dalaman. Jangan melayan perasaan marah dan kecewa di kalangan kita. Cukuplah dengan apa yang berlaku.

“Kita tidak mahu ia berlaku lagi dalam Umno dan BN politik kerana harga yang terlalu mahal yang kita perlu tanggung apabila kita hilang kuasa. Pemimpin mempunyai kelemahan mereka kerana mereka tidak pernah gagal, jadi kita memberi dan menerima, “katanya ketika merasmikan mesyuarat di sini hari ini perwakilan Umno Bahagian Bera.

Majlis itu turut dihadiri oleh Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pahang, yang juga Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Datuk Seri Sharkar Shamsuddinn dan Ketua Umno Bahagian Bera Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ahmad Zahid mengingatkan ahli-ahli parti untuk mengelak daripada terlalu leka dengan kuasa yang mereka kini dipegang.

“Masalah kita ialah apabila kita mempunyai kuasa, kita merasakan bahawa kita akan mempunyai kuasa selama-lamanya. Seperti di Pahang, sebuah negeri yang kita hormati kerana mereka masih boleh mengekalkan undi majoriti dua pertiga.

“Terengganu yang mendapat majoriti undi tipis berperang, pemimpin lama dan baru bergaduh, menyelesaikan masalah-masalah ini, semua ini hanya akan membawa kepada kejatuhan … mahu berjuang tunggu sehingga selepas pilihan raya.

“Kita perlu ingat sejarah Kelantan yang telah diperintah oleh PAS forover 23 tahun. Sebelum ini Kelantan adalah milik kita, tetapi kerana masalah dalaman, kononnya banyak kelemahan dan kekurangan … mahu mengajar pelajaran bagi satu penggal sahaja dan pada akhirnya kita tidak berupaya untuk merampas negeri itu kembali sehingga sekarang, “katanya.

Beliau berkata usaha untuk mengekalkan kuasa bukan sahaja melibatkan kepimpinan negeri tetapi juga perlu bermula dari cawangan yang lebih rendah, daerah mengundi (PDM), bahagian dan Jawatankuasa perhubungan negeri.

“Jika ketua cawangan bertengkar dengan Timbalan cawangan, jika Ketua Pemuda yang berjuang dengan Ketua Puteri, maka kita perlu bimbang tentang yang diambil alih oleh orang lain apabila daerah mengundi berjuang dengan satu sama lain, bagaimana kita boleh terus kekal berkuasa.

“Pihak jangka hayat 10 tahun akan mempunyai krisis, tetapi jika semangat daya saing dan juang yang tinggi, semua masalah yang kita hadapi akan dapat diatasi dengan jayanya,” katanya.

Beliau berkata jentera parti juga perlu kerap turun padang untuk mengukuhkan lagi keyakinan rakyat terhadap Umno, terutamanya di kalangan orang muda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here