Semua ahli parti dalam gabungan Pakatan Harapan (Harapan) diminta bersiap sedia menghadapi kemungkinan pertandingan tiga penjuru pada PRU14.

Ketua Parlimen DAP, Lim Kit Siang berkata,  Harapan perlu menerima realiti saingan tiga penjuru selepas Pas muktamad mahu bertanding secara sendirian.

“Terdapat pelbagai pandangan bahawa sekiranya pertandingan tiga penjuru itu benar-benar berlaku, maka Umno dan BN mempunyai peluang cerah bagi memenangi pilihan raya umum akan datang.

“(Bagi saya), ini tidak semestinya berlaku kerana iklim dunia politik Malaysia sudah berubah. Tambahan pula, Pas di bawah pimpinan Datuk Seri Hadi Awang tidak mempunyai minat untuk menewaskan Umno, sebaliknya dilihat lebih berminat untuk memecahkan pola undian yang akan memberi kelebihan kepada Umno,” katanya dalam satu kenyataan, semalam.

Menurutnya, kepimpinan Pas di bawah Hadi amat berbeza dengan kepimpinan pemimpin sebelum ini, dengan Hadi dilihat menjadi penyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meskipun Najib telah menyebabkan Malaysia telah digelar sebagai negara dipimpin kleptokrat akibat skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB).

Justeru, Kit Siang meminta supaya anggota Harapan untuk memberi penjelasan kepada ahli Pas, iaitu setiap undi Pas adalah ibarat seperti memberi undi kepada Umno.-SINAR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here