Ya, saya tidak mahu anak-anak saya mati syahid. Saya mahu mereka membesar dan mempunyai kehidupan yang penuh dan bahagia, dan untuk mereka dapat menyumbang kepada masyarakat dengan apa cara yang sesuai untuk mereka.

Saya mahu meluangkan masa bersama mereka, dan nikmati syarikat dan cinta mereka.

Jadi, saya sangat marah mendengar ketua sekolah Tahfiz Darul Quran Iftifaqiyyah Muhammad Zahid Mahmud mengatakan bahawa kita semua harus mengandaikan bahawa pelajar-pelajar yang mati dalam api pagi tadi mati sebagai syahid.

Beliau berkata bahawa anak-anak ini sanggup hidup secara berasingan daripada ibu bapa dan keluarganya supaya mereka dapat memperoleh pendidikan dan pemahaman agama yang lebih baik. Oleh itu, tuhan bersedia, mereka semua pergi ke syurga.

Apabila kebakaran berlaku, semua pelajar yang berada di tingkat atas asrama tidak dapat mengakses satu dan hanya keluar kerana api sudah begitu kuat. Mereka cuba sebaik mungkin melarikan diri melalui tingkap tetapi bar gril tidak akan bergerak.

Pada akhirnya, 22 orang pelajar berumur antara tujuh hingga 17 tahun meninggal bersama dua orang guru. Pemadam kebakaran mendapati mayat mereka bertumpu di sudut-sudut bilik berhampiran tingkap. Penduduk yang cuba menyelamatkan mereka tidak dapat berbuat apa-apa tetapi melihat perjuangan mereka yang terdesak dan mendengar jeritan mereka.

Pengurus sekolah, yang telah beroperasi selama tiga tahun, tidak mempunyai permit keselamatan kebakaran yang diluluskan. Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Noh Omar berkata rancangan pelan seni bina mereka juga berbeza daripada bangunan sebenar.

Apa yang membuat saya lebih marah ialah menteri berkata tiada tindakan akan diambil terhadap sekolah kerana mereka telah banyak menderita dengan api dan kematian. Semua Noh berkata adalah memberi nasihat kepada sekolah-sekolah lain untuk mendapatkan permit keselamatan yang sah dari Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Pada mulanya, sebelum Noh membuat kenyataannya, Ketua Polis Kuala Lumpur, Amar Singh berkata, pihak polis akan membuka siasatan dan menyiasat sekolah kerana tidak menghiraukan undang-undang itu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here