Sarawak

KUCHING: Kerajaan Sarawak telah mencadangkan kepada kerajaan persekutuan untuk memansuhkan dasar kabotaj yang memerlukan semua barang yang memasuki negeri ini melalui Pelabuhan Klang.

Ketua Menteri Abang Johari Openg berkata beliau dan kabinet negeri dilihat pemansuhan dasar sebagai antara cara untuk mengurangkan harga barangan di Sarawak.

Beliau berkata, langkah itu juga akan memudahkan usaha untuk membangunkan infrastruktur asas di negeri ini sebagai bahan pembinaan juga perlu diimport dan dihantar melalui Pelabuhan Klang.

“Setiap barang yang diimport perlu melalui Pelabuhan Klang. Ia adalah sesuai sebelum ini kerana ketiadaan jumlah kerana kekurangan perdagangan antarabangsa.

“Bagaimanapun, Sarawak kini telah mewujudkan perdagangan antarabangsa dan masanya telah tiba untuk pemansuhan dasar (kabotaj), yang akan membolehkan kapal-kapal asing untuk datang ke negeri ini,” katanya.

“Sebelum ini, apabila kita mengamalkan kabotaj, kami tidak mempunyai Pelabuhan Bintulu dan pelabuhan kami tidak kondusif. Walau bagaimanapun, kini, kami mempunyai kemudahan ‘kontena’. Oleh itu, kami bersedia untuk memansuhkan dasar itu dan membenarkan barang yang diimport untuk dihantar terus ke pelabuhan Sarawak. ”

Abang Johari berkata demikian dalam rancangan Bersama Ketua Menteri Sarawak yang disiarkan secara langsung di TV1, dari Ramlee Auditorium P, di Kuching RTM, di sini malam tadi.

Program dikendalikan oleh Sayed Munawar Sayed Mohd Mustar telah diadakan untuk meraikan 100 hari Abang Johari sebagai Ketua Menteri Sarawak dan membincangkan inisiatif yang ketara dilaksanakan, termasuk pembelian Empangan Bakun daripada kerajaan pusat, penubuhan Bank Pembangunan Sarawak ( DBOS) serta penekanan kepada keperluan untuk infrastruktur yang lebih baik dan komunikasi (ICT).

SHARE
Previous articleMiera Liyana Teruja Duduk Dikerusi Pengarah
Next articleDuterte Ugut Untuk Bunuh Kumpulan Abu Sayyaf Hidup-Hidup
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here