Buat pertama kalinya, Malam Hari Kebangsaan dirayakan di Stadium Nasional di Bukit Jalil sempena penutupan KL2017 dengan hampir 100,000 orang pelbagai kaum dan agama yang hadir dalam semangat patriotisme dan ‘Negaraku Sehati Sejiwa’.

Acara di stadium itu bermula selepas acara penutup Sukan SEA 2017 Kuala Lumpur (KL2017) yang menyaksikan Malaysia muncul sebagai juara keseluruhan KL2017 sebagai hadiah khas untuk Hari Kebangsaan.

Sejurus selepas penutupan KL2017, penonton melaungkan 23 lagu popular pelbagai genre dari 60 hingga ke hari ini termasuk Mentera Semerah padi, Tudung Periuk, Mahligai Kayangan, Mulanya Di Sini, Lagenda, Gemuruh, Aku Negaraku dan Gemilang.

 

 

Selepas persembahan tanpa henti lagu-lagu kegemaran Malaysia, imej Bapa Kemerdekaan negara, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj ditayangkan di stadium yang diikuti oleh suara latar belakang tiga keturunan Melayu, Cina dan India yang mengutip perkataan-perkataan Perdana Menteri pertama.

Petikan itu ialah: “Kita semua rakyat Malaysia. Inilah ikatan yang menyatukan kita. Marilah kita sentiasa ingat bahawa perpaduan adalah kekuatan asas kita sebagai rakyat dan sebagai sebuah negara.

“Sesiapa yang mempunyai cita-cita untuk negara ini dan ingin menjadikannya rumahnya mesti memberikan kesetiaannya yang lengkap dan benar.

“Terdapat tempat di matahari untuk semua orang di Malaysia,”.

Pada pertengahan tengah malam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melaungkan tujuh kali “Merdeka” sementara keramaian pelbagai kaum dan latar belakang di stadium menyertai panggilan patriotisme.

Ini diikuti dengan paparan bunga api yang menakjubkan untuk menyambut Hari Kebangsaan.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin, menteri kabinet, serta atlet negara yang menyumbang 145 pingat emas, 92 pingat perak dan 86 pingat gangsa di KL2017. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here