Saksi

Siasatan ke atas kes memberi perlindungan kepada perniagaan haram terbesar di Melaka yang melibatkan polis dan kumpulan penjenayah mungkin tergendala sementara selepas pendedahan mengenai kehilangan beberapa saksi utamanya.

Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Dzulkifli Ahmad berkata semua saksi sama ada bersembunyi atau meninggalkan negara ini.

“Siasatan masih berjalan tetapi terdapat beberapa saksi tidak dapat dikesan kerana mereka sudah melarikan diri dan tidak lagi berada dalam negara,” katanya selepas merasmikan program Sahabat SPRM di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur petang ini.

Dzulkifli mengesyaki semua saksi mungkin bersembunyi selepas SPRM beralih arah kepada individu yang dipercayai terlibat dalam sindiket yang memberi perlindungan kepada rumah urut dan pusat perjudian haram di Melaka.

Pada bulan lalu, SPRM telah menangkap ketua polis daerah Melaka Tengah dan Jasin kerana didakwa terbabit dalam memberi perlindungan kegiatan haram.

Beberapa pegawai kanan dari daerah dan negeri ibu pejabat polis turut ditahan dalam operasi itu. SPRM juga merampas sejumlah besar wang tunai dalam beberapa akaun bank milik suspek.

“Ia bergantung kepada siasatan kami. Sama ada terdapat keperluan (untuk memanggil beliau atau tidak) kita akan lihat,” kata Dzulkifli.

Berikutan operasi SPRM di Melaka, Khalid mengarahkan rombakan besar-besaran di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka.

Pegawai polis yang ditangkap dan kemudian dibebaskan dengan jaminan serta-merta dipindahkan ke ibu pejabat polis persekutuan di Bukit Aman manakala pegawai baru dihantar untuk menggantikan mereka di Melaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here