kereta
Foto oleh FMT

KOTA KINABALU: Lapan kereta mewah yang dirampas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki ada kaitan dengan penyelewengan kuasa dalam projek infrastruktur di Sabah, dianggarkan bernilai RM2.7 juta.

Sumber yang rapat dengan pasukan siasatan SPRM berkata daripada 8 kereta tersebut, nilai tertinggi ialah RM650,000 manakala yang terendah pula RM137,563.

Menurut sumber itu, SPRM sudah mengambil keterangan 11 individu bagi membantu siasatan berhubung penyalahgunaan kuasa dalam projek infrastruktur bernilai RM3.3 bilion.

“Semua individu itu merupakan kakitangan sebuah agensi kerajaan di sini dan kontraktor,” katanya sambil menambah mereka memberi kerjasama yang baik kepada SPRM.

rasuah-di-sabah-sprm-teruskan-dan-ahli-politik-jangan-lupa

Bagaimanapun, sumber berkenaan menyebut ahli keluarga pengarah dan timbalan pengarah jabatan kerajaan yang menjadi suspek dalam siasatan kes berkenaan, belum dipanggil kerana pasukan penyiasatan masih meneliti dokumen berkaitan.

“SPRM juga sedang menyiasat sama ada terdapat penglibatan orang kenamaan dalam kes ini,” kata sumber berkenaan.

Pada masa sama, beliau berkata SPRM juga masih membuat anggaran nilai 127 geran tanah yang dirampas daripada timbalan pengarah agensi kerajaan itu yang semua atas namanya dan ahli keluarganya.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan maklumat tersebut tetapi enggan mengulas lanjut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here