Sumber imej: FMT

Ringgit dijangkakan mengukuh minggu depan berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) susulan pemulihan harga minyak mentah, yang sekali gus mendorong sentimen positif dalam pasaran, kata seorang peniaga.

Hong Leong Research dalam notanya berkata berdasarkan perbandingan mingguan, mata wang tempatan mengukuh 1.2 peratus kepada 4.0045 berbanding dolar US dan tinggi berbanding sembilan daripada 10 mata wang G10, disokong oleh minat untuk mengambil risiko yang semakin meningkat dalam pasaran selain pemulihan harga minyak.

“Kami menjangkakan ringgit akan meningkat minggu depan memandangkan kami mengunjurkan harga minyak akan meningkat dan potensi pengelakan risiko ke atas dolar AS menjelang mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) minggu depan,” kata firma penyelidikan itu.

Namun katanya keuntungan dijangkakan kecil berdasarkan peningkatan ketara baru-baru ini. “Dolar AS/Ringgit dijangka berlegar dalam lingkungan 4.00 dengan peningkatan dijangkakan disekat pada 4.0110. “Kami menjangkakan dolar AS akan menurun minggu depan ekoran tindakan pengelakan risiko susulan penyiaran minit FOMC, yang akan memberi petunjuk terhadap tindakan dasar seterusnya oleh Rizab Persekutuan,” katanya.

Bagi minggu yang baru berakhir, ringgit didagangkan tinggi pada Selasa, Rabu dan Khamis, disokong oleh peningkatan harga minyak mentah dan permintaan ke atas bon kerajaan. Ringgit didagangkan rendah pada Isnin dan Jumaat susuan jangkaan peningkatan kadar faedah AS tahun ini, yang sekali lagi meningkatkan dolar.

Berdasarkan asas Jumaat ke Jumaat, unit tempatan susut berbanding dolar AS kepada 4.0260/0310 daripada 4.0200/0250 pada minggu sebelumnya. Berbanding mata wang lain, ringgit ditutup tinggi kecuali euro.

Ringgit tinggi berbanding dolar Singapura kepada 2.9898/9939 daripada 2.9993/9033 Jumaat lepas, meningkat berbanding yen kepada 3.9393/9454 daripada 3.9806/9875 dan tinggi berbanding pound British kepada 5.2153/2230 berbanding 5.2911/2989 sebelumnya. Unit tempatan rendah berbanding euro kepada 4.4882/4946 daripada 4.4783/4855 Jumaat lepas.

VIABHOnline
SOURCEBernama
SHARE
Previous articleMalaysia Terus Komited Dalam Rundingan Damai MILF-Filipina
Next articleIndustri, Individu Dapat Manfaat Pengurangan OPR
Seorang kolumnis bebas yang berasal dari hutan batu KL. Ruang lingkup dunia tanpa sempadan pada masa kini menjadikan saya sebagai seorang kaki travel bajet dan 'foodie in the making'. Pada masa bosan-bosan akan melayan update 'trending' netizen... Saya sangat berminat dengan perkembangan pertahanan dan politik domestik serta global. Nak berbalah boleh tapi biarlah dalam 'mode' yang bertamadun ye...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here