Jakarta
Cover image via Jakarta Post

Rakyat Malaysia telah dinasihatkan untuk menjauhkan diri dari Jakarta pada hari Jumaat untuk mengelakkan diri daripada terperangkap dalam demonstrasi yang dirancang terhadap gabenor Jakarta,  Basuki Tjahaja Purnama.

Duta Besar Malaysia ke Indonesia Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim hari ini berkata rakyat Malaysia yang berada di Jakarta harus menjauhkan diri dari kawasan sekitar Tugu Negara, Masjid Istiqal, Balaikota, Tangerang dan Bekasi.

Rakyat Malaysia yang tidak dapat mengelak daripada datang ke Jakarta telah dinasihatkan untuk mendaftar dengan kedutaan melalui perkhidmatan e-konsular dalam talian di portal www.kln.gov.my, katanya kepada Bernama. Mereka yang memerlukan bantuan konsular boleh menghubungi Kedutaan Malaysia di +62 215224947 atau +62 81380813036 pada waktu pejabat, katanya.

“Kaunter Imigresen di kedutaan juga akan ditutup pada hari Jumaat,” katanya.

Pihak berkuasa Indonesia mengharapkan lebih daripada 100,000 orang untuk mengambil bahagian dalam demonstrasi besar-besaran menyeru agar tindakan undang-undang diambil terhadap Basuki Tjahaja Purnama, yang lebih dikenali sebagai Ahok, kerana didakwa menghina al-Quran semasa kempen pilihan raya di Pulau Seribu bulan lepas.

Ahok, merupakan salah seorang calon Gabenor Jakarta pada pilihan raya pada Februari tahun depan, secara terbuka memohon maaf kerana telah didakwa menyinggung perasaan umat Islam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here