Rafizi

SHAH ALAM: Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali enggan diheret ke dalam pertikaian antara Naib Presiden Rafizi Ramli dan Ketua Wanita parti itu Zuraidah Kamaruddin atas penggunaan  (AP) untuk membeli kereta import.

Semalam, Zuraidah dilaporkan memberitahu sebuah akhbar berbahasa Melayu bahawa dia akan menjadi “bodoh” jika dia tidak menggunakan AP diperuntukkan kepada Ahli Parlimen.

Jawapan tersebut telah dibalas oleh tweet ¬†Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan, yang menyiarkan, “Saya dengan ini mengesahkan bahawa saya salah seorang Anggota bodoh Parlimen yang tidak menggunakan peruntukan AP kami untuk membeli kereta import.”

Apabila diminta mengulas berhubung perkara itu, Azmin berkata Rafizi dan Zuraidah berhak memberi pandangan mereka sendiri.

“Ini adalah bulan Ramadan dan saya tidak berminat dengan polemik seperti ini. Saya lebih berminat untuk menjalankan kerja-kerja kebajikan di bulan yang mulia ini, “kata Azmin.

Mengenai isu yang berasingan, Azmin, yang juga Menteri Besar Selangor, berkata kerajaan negeri mahu aktiviti tidak sihat untuk berhenti dan untuk berbuat demikian, mesti ada usaha bersama dari semua pihak terutama polis.

Azmin berkata ini kerana kuasa majlis tempatan adalah sangat terhad.

“Pendirian kami adalah bahawa kita tidak mahu aktiviti tidak sihat untuk berkembang maju dan penguatkuasaan mesti datang dari semua pihak.

“Sebab itu penglibatan polis dengan kerajaan negeri dan majlis tempatan adalah penting. Kuasa majlis tempatan adalah terhad.

“Kita perlu kerjasama daripada pihak polis supaya aktiviti ini boleh dipantau dan undang-undang dikuatkuasakan ke atas mereka. Pada masa yang sama kita mahu memastikan bahawa keselamatan penduduk Selangor dan anak-anak mereka terjamin, “katanya.

Azmin berkata demikian kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar yang baru-baru ini menggesa kerajaan Melaka dan majlis tempatan untuk menghentikan pengeluaran lesen untuk pusat hiburan keluarga serta-merta.

Khalid dipetik sebagai berkata bahawa mesti ada satu langkah yang bersepadu melibatkan semua agensi penguat kuasa untuk menutup semua premis yang disediakan tersebut bagi maksiat dan perjudian.

Ketua Polis Negara berkata, adalah jelas bahawa lesen telah disalahgunakan dan permainan tidak adalah apa yang ia seolah-olah kerana mereka bertukar menjadi mesin perjudian.

Azmin berkata, kerajaan negeri bersedia untuk mempertimbangkan cadangan Khalid untuk menghentikan pengeluaran pusat hiburan keluarga tetapi ini memerlukan mengkaji peruntukan undang-undang dan bidang kuasa penguatkuasaan majlis-majlis tempatan.

Azmin ditemui selepas mengedarkan bubur lambuk di Masjid Negeri Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah hari ini.

Kira-kira 2,000 bekas bubur lambuk, yang dibuat oleh kakitangan masjid dan pasukan sukarelawan, telah diedarkan kepada jemaah dan orang ramai.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here