Usaha Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Azmin Ali untuk mengadakan perbincangan dengan Pas atas kemungkinan kerjasama pada PRU14 tidak berlaku baik di kalangan anggota parti.

Naib Presidennya Rafizi Ramli berkata langkah Menteri Besar Selangor untuk memperbaiki hubungan dengan Pas perlu dilakukan secara kolektif melalui kongres kebangsaan.

“Saya bimbang isu ini akan terus berlanjutan, bersama Pakatan Harapan dalam beberapa bulan terakhir sebelum pilihan raya umum. Secara rasional, apa-apa perundingan antara PKR dan Pas yang tidak melibatkan pendirian Pakatan Harapan adalah keputusan yang sia-sia, “kata Rafizi di blogpostnya, hari ini.

“Dalam banyak kenyataan, Pas bukan sahaja menolak undangan dari PKR untuk mengembalikan ikatan, tetapi juga menghina parti itu.

“Strategi untuk menghiburkan Pas berterusan hanya akan menyakiti ahli-ahli dari Pakatan Harapan dan mungkin mengakibatkan kami kehilangan beberapa kerusi,” katanya.

Rafizi berkata ini kerana usaha untuk memperbaiki hubungan dapat menjadikan PKR sebagai parti yang mementingkan diri sendiri dan tidak berperikemanusiaan.

Beliau menggesa parti itu mengadakan kongres khas dengan segera melibatkan semua pemimpin PKR di seluruh negara untuk memutuskan perkara itu, mengikut perlembagaan parti.

Beliau berkata kongres itu membenarkan kedua-dua pihak untuk membahaskan isu itu dan ini akan membolehkan semua ahli PKR bertanggungjawab tanpa perlu menyalahkan sesiapa.

“Hanya keputusan yang dibuat melalui kongres khas, bolehkah kita bersikap adil kepada semua rakyat Malaysia, anggota Pakatan Harapan dan juga untuk diri kita sendiri,” kata Rafizi.

Semalam, Azmin menegaskan bahawa semua perbincangan antara PKR dan Pas tidak melibatkan Pakatan Harapan.

Beliau menegaskan bahawa dia hanya mewakili partinya dan perbincangan bukanlah inisiatifnya sendiri.

Terdahulu, dilaporkan bahawa biro politik PKR telah memberi Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Azmin untuk membincangkan pembentukan pakatan politik dengan Pas dan sejak itu, Azmin telah terlibat dalam perbincangan dengan parti Islam.

Kerjasama politik antara Pas dan PKR terputus dalam persidangan perwakilan mantan (muktamar) yang diadakan pada bulan April.

Para perwakilan juga meluluskan usul memanggil parti untuk meletakkan calon di semua kerusi yang dipertandingkan oleh PKR, sekiranya kedua-dua pihak gagal mencapai persetujuan menjelang PRU14.

Semasa persidangan itu, para perwakilan juga telah meluluskan usul untuk parti itu meletakkan calonnya di semua tempat untuk dipertandingkan oleh PKR dalam pilihan raya umum akan datang PRU14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here