Dituduh telah dijual kepada musuh politik Umno, Naib Presiden PKR Rafizi Ramli sebaliknya mendedahkan hari ini kedalaman pertelingkahan antara pemimpin parti dalam biro politiknya.

Ahli Parlimen Pandan mengaku tidak melancarkan mesyuarat biro politik parti pada tahun lalu, yang kononnya berbeza pendapat dengan ahli-ahli lain dalam majlis itu, terutamanya Datuk Seri Azmin Ali yang beliau sebut hanya dengan kedudukannya sebagai timbalan presiden parti.

“Saya telah membuat keputusan untuk tidak menghadiri mesyuarat biro politik sejak Ogos 2016 selepas jelas pendapat yang berbeza dalam biro politik akan memanjangkan dan memburukkan persiapan parti dalam jangka panjang hingga GE14,” katanya dalam satu kenyataan melalui email yang terakhir merujuk kepada pilihan raya umum ke-14 yang dijadualkan pada Ogos depan.

Rafizi juga menumpahkan biji-biji itu pada tahap ketidaksepakatan dalam biro politik PKR, dengan mengatakan ia sukar untuk mencapai persetujuan kerana pendapat yang berbeza selepas pemimpin de facto Anwar dipenjarakan.

“Sekalipun ada kesepakatan dalam biro politik, jika ada yang tidak menyukainya, keputusan itu tidak akan dihormati dan akan dibangkitkan dalam pertemuan biro politik berikutnya sehingga ia dibatalkan (seperti yang terjadi dengan keputusan untuk pesta perletakan jawatan wakil kerajaan Kelantan).

“Oleh itu, mesyuarat biro politik menjadi tempat untuk polemik politik yang berpanjangan tanpa tindakan yang berkesan.”

Beliau menambah bahawa keadaan terus meningkat dalam perbincangan mengenai “isu sensitif kerjasama dengan PAS kerana ia melibatkan kerajaan Selangor”. Azmin juga menteri besar Selangor.

Rafizi mendakwa bahawa apa yang dicadangkan yang merugikan PAS akan ditolak dalam mesyuarat biro politik PKR kerana “pandangan timbalan presiden adalah untuk terus membuka pintu kepada PAS sehingga detik terakhir untuk memastikan kemenangan di Selangor”.

Ahli Parlimen Pandan menyatakan beliau telah dibangkitkan kebuntuan yang berlarutan dalam perbincangan parti itu dan bercakap dengan Presiden Anwar dan PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail agar diberi tumpuan untuk membantu parti dan blok Oposisi Pakatan Harapan meningkatkan peluang pilihan raya mereka melalui penyelidikannya, Invoke walaupun Azmin akan terus berusaha untuk berunding dengan PAS untuk satu-satu perlawanan terhadap Barisan Nasional (BN) yang memerintah.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here