GEORGE TOWN – Walaupun rakyat masih mengeluh dengan pengenalan cukai pelancongan namun Pulau Pinang yang juga salah satu pusat pelancongan negara┬ámemberikan gambaran yang baik bagaimana cukai tersebut digunakan.

Jumlah ketibaan pelancong ke Pulau Pinang telah meningkat sejak 2014 dan kerajaan negeri merupakan yang pertama mengenakan cukai hotel kepada semua tetamu berdasarkan rating bintang.

Kadar tempahan bilik hotel telah meningkat sejak beberapa tahun lalu dan jumlah tersebut negara ini dijangka mencecah tujuh juta pelawat tahun ini, terima kasih kepada bayaran bilik hotel yang dikumpul dan digunakan dengan baik, kata Danny Law, Exco Pulau Pinang yang bertanggungjawab dalam pembangunan pelancongan.

Yuran bilik hotel ditetapkan antara RM2 dan RM3 malam, bergantung kepada penarafan bintang hotel.

Pulau Pinang telah mengutip sejumlah RM23 juta daripada cukai pelancongannya pada Mei tahun ini, kata Law dalam temu bual minggu ini.

“Sejauh ini, kami telah menggunakan kira-kira RM15 juta daripada dana untuk mempromosikan negeri itu dalam pameran perdagangan pelancongan antarabangsa, persidangan antarabangsa dan piagam penerbangan terus ke Pulau Pinang,” katanya.

Siapa yang memutuskan menggunakan wang itu?

Undang-undang menjelaskan bahawa penggunaan dana cukai dibuat oleh jawatankuasa yang terdiri daripada 10 orang yang terdiri daripada kerajaan negeri dan pemain industri hotel, dan keputusan mereka adalah untuk tujuan mempromosikan pelancongan di Pulau Pinang.

Jawatankuasa akan mengadakan mesyuarat lagi bulan depan untuk meluluskan peruntukan RM3 juta lagi hingga RM4 juta untuk menyertai persidangan, misi perdagangan dan menganjurkan acara, katanya.

“Salah satu daripadanya adalah Fiesta Makanan Seberang Perai dan kami juga membida Kejohanan Menari Latin Dunia yang akan diadakan di sini,” katanya.

Undang-undang juga mengatakan dana itu tidak pernah dikosongkan kerana jawatankuasa itu mungkin memerlukan dana bagi “charter flight” bagi penerbangan terus ke Pulau Pinang.

“Kami telah menaiki penerbangan terus dari Sanya, Hainan dan Wuhan di China ke Pulau Pinang sebelum ini dan jika ada permintaan, kami boleh membuat penerbangan terus dari Seoul juga,” katanya.

Pengerusi Persatuan Hotel Pulau Pinang, Khoo Boo Lim berkata kadar penghunian bilik hotel meningkat antara 4 hingga 5 peratus.

“Sektor pelancongan di Pulau Pinang pasti mendapat manfaat dari usaha promosi yang dibiayai oleh koleksi bayaran bilik hotel,” kata Khoo.

Khoo, yang juga ahli jawatankuasa itu, berkata mereka baru-baru ini memulakan kempen promosi digital di China untuk menarik lebih banyak pelancong China.

“Jenis ┬ápromosi yang diluluskan oleh jawatankuasa itu tidak diputuskan oleh kerajaan tetapi oleh semua ahli dalam jawatankuasa,” katanya.

Pengerusi Persatuan Pelancongan Pulau Pinang Ch’ng Huck Theng juga bersetuju bahawa usaha promosi ini telah membantu mempromosikan pelancongan Pulau Pinang.

“Kerajaan telah melakukan kerja yang baik dengan wang yang dikumpulkan secara keseluruhan,” katanya.

Tetapi Ch’ng juga berharap dana itu juga boleh digunakan untuk mewujudkan kursus perhotelan praktikal untuk mempelopori mereka dalam industri untuk memainkan peranan yang lebih baik.

“Apabila kami mempromosikan Pulau Pinang, ia juga penting untuk memastikan para tetamu akan mendapat perkhidmatan yang baik dari industri pelancongan kami,” katanya.

Pulau Pinang merekodkan sejumlah 6.7 juta pelawat pada 2016 manakala Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang mencatatkan kenaikan penumpang sebanyak 8.71 peratus.

Kerajaan Pulau Pinang telah menarik perhatian kerajaan persekutuan untuk lapangan terbang yang diperluaskan kerana ia hanya mempunyai kapasiti untuk mengendalikan 6.5 juta penumpang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here