Presiden

MARANG: Hubungan Umno-Pas kini berada di tahap yang sangat baik  apabila Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang menghadiri satu majlis yang dianjurkan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Menteri Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek menyambut Hadi yang memakai terendak untuk menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman antara Jabatan Perikanan dan Petronas.

Di bawah MoU itu, Petronas akan melupuskan pelantar minyak lama sebagai tukun tiruan dan menenggelamkan mereka di lokasi-lokasi strategik di perairan Terengganu.

Shabery berkata kehadiran Hadi adalah nostalgia 30 tahun lalu apabila dia bertemu dengan pemimpin Pas buat kali pertama di Pulau Kapas dan belajar banyak perkara mengenai memancing di pantai.

“Beliau adalah seorang nelayan yang benar. Dia tahu di mana ikan di laut, jenis ikan dan teknik untuk menangkap ikan.

“Hadi dan laut tidak dapat dipisahkan. Ia bukan sahaja hobi dia, tetapi dia mempunyai banyak rahsia untuk berkongsi,” katanya.

Shabery berseloroh bahawa Hadi adalah antara orang pertama yang bertemu dengannya ketika beliau memegang jawatan Menteri Asas Tani.

“Beliau (Hadi) mempunyai minat yang kurang dalam portfolio saya semasa saya menjadi Menteri Komunikasi dan Multimedia,” katanya berjenaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here