Image via Malay mail

PUTRAJAYA – Tan Sri Muhyiddin Yassin mempertahankan penyertaan bekas pemimpin Umno yang menguasai barisan kepimpinan (PPBM) Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang diumumkan hari ini.

Menurut Presiden PPBM, parti ini tidak mengamalkan dasar inklusif di mana sesiapa sahaja bebas untuk menyertainya walaupun ada yang masih bersama UMNO tetapi mengkritik dari luar ke atas Najib.

“Ramai dari mereka ini berhijrah kepada parti yang lebih baik daripada Umno. Kita tidak boleh menafikan bahawa kita perlu pengalaman, “katanya kepada media di sini.

“Itulah sebabnya kita mengambil orang-orang yang berpengalaman untuk menyertai kami. Mungkin kita tidak boleh lari daripada ini, walaupun kepada akar umbi, kebanyakan mereka yang menyertai kami adalah dari Umno. “

Walaupun begitu, beliau menegaskan kepada ahli-ahli muda Majlis yang merupakan penyertaan pertama mereka ke dalam politik membuktikan bahawa parti itu boleh menerima oranga muda seperti Ketua Armada Pemuda, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Selain Muhyiddin, bekas pemimpin Umno termasuk bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Presiden dan bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad, sebagai Pengerusi.

Pemimpin sayap Wanita yang dipecat, Datuk Hamidah Osman dan Anina Saadudin juga telah dipilih sebagai masing-masing sebagai Naib Presiden dan Ketua Sayap Srikandi.

Muhyiddin juga berkata parti itu terbuka kepada bekas Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah untuk menyertai mereka , sekiranya  memutuskan untuk meninggalkan Umno berikutan siasatan polis kerana didakwa melanggar sumpah kerahsiaan di Parlimen.

Bekas Timbalan Perdana Menteri mendakwa pengambilan untuk parti telah berjaya, dengan hampir 100,000 ahli berdaftar setakat ini.

Parti itu juga memperkenalkan ibu pejabatnya di Bangunan Yayasan Selangor di Kampung Baru, Kuala Lumpur tidak lama lagi.

PPBM telah didaftarkan pada September dan kini berusaha untuk bekerjasama dengan parti-parti Pakatan Harapan untuk mengambil Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.

Parti itu terdiri terutamanya daripada pemimpin Umno yang sama ada dipecat atau meletak jawatan untuk menyertai kumpulan baru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here