Komander

KOTA KINABALU: Komander Abu Sayyaf, Al Habsi Misaya, yang terlibat dalam beberapa siri penculikan di Sabah telah dibunuh.

Al Habsi, penagih dadah ganas bertanggungjawab terhadap pemotongan kepala Bernard telah ditembak mati semasa menunggang motosikal dengan seorang lagi anggota Abu Sayyaf, Barak Sahibul bin Hatib Ummal Sahibul, di pulau Jolo.

Sumber berkata, mereka melarikan diri semasa operasi marin kawasan Silang di pulau itu. Kematian Al Habsi dilihat oleh kedua-dua Filipina dan perisikan Malaysia sebagai tamparan hebat kepada kumpulan pelampau yang bertanggungjawab terhadap berpuluh-puluh penculikan di kedua-dua selatan Filipina dan sempadan laut Sabah timur.

Kebanyakan pemimpin utama mereka sama ada telah dibunuh atau ditangkap sejak beberapa bulan yang lalu semasa operasi ketenteraan dipergiatkan terhadap kumpulan.

“Kami percaya ada hanya 25% daripada ahli-ahli kumpulan itu yang tinggal.

“Mereka perlu dihapuskan dalam operasi “mopping-up”  di selatan Filipina,” kata satu sumber perisikan kepada The Star.

Sumber itu berkata, beberapa pemimpin Abu Sayyaf lain, termasuk saudara-saudara Sawadjaan – sub komander Sarip Muna dan sub komander Halipa (bekas penyeludup berpangkalan di Sandakan bertukar penculik) – masih bebas.

“Mereka tidak boleh berbuat banyak tetapi mereka menjadi terdesak. Itulah sebabnya kenapa mereka masih berbahaya, “kata sumber itu.

Sumber itu berkata ia kini menunggu masa sebelum pemimpin-pemimpin ini telah ditangkap atau terbunuh dalam serangan habis-habisan terhadap Abu Sayyaf yang diperintahkan oleh Presiden Filipina Rodrigo Duterte.
“Pemimpin-pemimpin utama yang melarikan diri dengan tempat yang terhad untuk bersembunyi,” kata sumber itu, sambil menambah bahawa pasukan keselamatan Filipina telah menyekat laluan pulau Tawi-Tawi di sepanjang sempadan Sabah.

The Eastern Sabah Security Command (Esscom) juga telah menjaga keselamatan sempadan yang ketat untuk menghalang mereka melarikan diri ke Sabah.

Kematian Al Habsi datang tidak dua minggu selepas orang kanan dan jurucakap media Abu Sayyaf, Muamar Askali @ Abu Rami, terbunuh.

Al Habsi membiayai dan menyediakan senjata kepada kumpulan penculikan rentas sempadan, yang mengambil mangsa mereka ke kubu Jolo mereka dan dari mana mereka menuntut berjuta-juta peso untuk melepaskan tebusan.

Al Habsi dipercayai telah menuntut lebih banyak wang dari perunding apabila memenangi Sarawak Kemudian dari lain komander Abu Sayyaf Indang Susukan (dipercayai dibunuh), yang ketika itu melepaskan Kemudian dan Ocean King Seafood Restaurant pengurus perempuan Thien Nyuk Fun pada bulan November 2015.

Walau bagaimanapun, apabila dia gagal untuk mendapatkan lebih banyak wang, Al Habsi mengarahkan pemotongan kepala Kemudian pada 17 Nov 2015.

Kemudian dan Thien telah diculik dari restoran Sandakan pada 14 Mei 2015.

Al Habsi juga bertanggungjawab bagi 12 Jul 2014 penculikan terhdap anggota polis Zakiah Aleip dan pembunuhan Koperal Ab Rajah Jamuan semasa serbuan di Pulau Mabul di Semporna.

 

“Kami menganggap beliau penculik yang paling terkenal daripada kumpulan penjahat dan ini merupakan satu tamparan besar untuk Abu Sayyaf,” kata Ano, sambil menambah bahawa  Al Habsi yang masih memegang beberapa kelasi Vietnam di hutan Jolo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here