Politweet

KUALA LUMPUR – Barisan Nasional (BN) mempunyai peluang yang cerah untuk merampas semula Selangor daripada Pakatan Harapan sekiranya terdapat pertandingan tiga penjuru selepas persempadanan semula yang dicadangkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurut laporan oleh Politweet,  Pakatan Harapan berpeluang besar untuk mengekalkan kawalan ke atas kerajaan negeri Selangor pada pilihan raya umum akan datang walaupun tanpa sokongan PAS parti Islam tetapi sebelum persempadanan semula.

“Selepas persempadanan semula, banyak perubahan telah berlaku, memberi BN peluang yang lebih baik untuk memenangi kawalan kerajaan terutamanya jika terdapat pertandingan tiga penjuru,” Politweet berkata dalam laporannya kepada Malay Mail Online.

“Jika Amanah menang kerusi yang cukup maka Pakatan Harapan tidak perlu kerusi PAS untuk memerintah. Walau bagaimanapun pertandingan tiga penjuru antara BN, pembangkang dan pihak ketiga mungkin boleh menyebabkan pihak pembangkang hilang kawalan negeri ini, “katanya.

Menurut Politweet, 443,484 pengundi akan dipindahkan antara kerusi yang sedia ada kerana persempadanan semula, menyebabkan peningkatan dalam kerusi etnik majoriti.

Ini akan membuatkan ia lebih mudah bagi parti-parti politik yang merayu kepada kumpulan etnik tertentu untuk berkempen di kerusi-kerusi.

Pecahan kaum yang terjejas oleh persempadanan semula itu adalah Melayu (37 peratus  ) Cina (44 peratus) dan kaum India (18 peratus).

Melalui simulasi pilihan raya negeri yang dijalankan oleh Politweet, jika senario “what if”  di mana pengundi Melayu berpaling dari parti-parti pembangkang yang sedia ada kepada pengundi bagi pihak ketiga, manakala pengundi Melayu yang sememangnya pengundi BN akan terus mengundi parti pemerintah.

Kemungkinan pertembungan pelbagai penjuru pada pilihan raya negeri termasuk PAS bertanding di kerusi DAP, Parti Amanah Negara bertanding di kerusi PAS , PAS bertanding di kerusi Amanah, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bertanding menentang parti-parti Pakatan Harapan lain dan PAS bertanding di kerusi PKR.

“Jika lima hingga 10 peratus daripada pengundi Melayu memilih untuk mengundi pihak ketiga (PAS, Amanah atau PPBM) ini boleh membawa kepada PAS dan PKR kehilangan kerusi yang cukup dan BN akan mendapat kelebihan,” katanya.

Kehilangan 10 peratus pengundi Melayu dari Pakatan Harapan kepada pihak ketiga boleh menyebabkan BN mempunyai peluang cerah.

Laporan itu menyatakan bahawa Pakatan Harapan juga akan hilang kawalan ke atas kerajaan negeri kepada BN jika 15 peratus pengundi Melayu atau mereka memilih untuk mengundi bagi pihak ketiga.

Jika peratusan meningkat kepada 25 peratus, kemungkinan BN memenangi Selangor menjadi pasti.

Walaupun begitu, Politweet meramalkan ia tidak mungkin bagi pihak ketiga untuk memenangi mana-mana kerusi walaupun selepas mendapat 50 peratus orang Melayu yang mengundi pakatan pembangkang persekutuan.

Pada tahun 2013, Pakatan Rakyat yang terdiri daripada PKR, DAP dan PAS telah menang 44 daripada kerusi Dewan Undangan 56 negeri Selangor.

Selepas perlaksanaan persempadanan semula, SPR memohon untuk menukar nama-nama 12 kerusi Parlimen dan 34 kawasan Dewan Undangan Negeri di seluruh negara menjelang pilihan raya umum akan datang .

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali berkata, kerajaan Selangor akan memfailkan permohonan untuk semakan kehakiman terhadap SPR, mendakwa ia akan mengganggu  pengundi berbilang kaum di negeri ini.

Bulan lepas, Ahli Parlimen Serdang Dr Ong Kian Ming mendakwa persempadanan semula boleh mengubah keseimbangan pengundi di 16 kawasan Dewan Undangan Negeri Selangor untuk memihak kepada BN, antaranya Ijok, Selat Kelang, Pelabuhan Klang, Sementa, Sijangkang dan Morib.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here