Polis

KUALA LUMPUR: Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, polis tidak akan teragak-agak untuk menggunakan gas pemedih mata dan meriam air terhadap penunjuk perasaan jika ia sukar dikawal semasa perhimpunan Bersih 5 pada Sabtu ini.

“Kita akan menggunakannya (gas pemedih mata) mengikut undang-undang … jika perlu, kami akan menggunakan apa yang kita perlu memastikan tiada kejadian buruk berlaku.

“Malah jika kita menggunakan meriam air, kita akan menggunakannya dalam kaedah yang betul dan mengikut undang-undang. Kami tidak peduli jika mereka adalah merah atau kuning atau hijau atau biru, kita masih akan mengambil tindakan,” katanya kepada media di sidang media hari ini.

Apabila ditanya mengenai anggota polis dan persediaan untuk perhimpunan tersebut, Khalid berkata, polis bersedia tetapi tidak mendedahkan apa-apa maklumat.

Beliau juga tidak menjawab sama ada akan berlaku penutupan jalan pada hari tersebut.

“Kami akan memberitahu anda dalam masa terdekat. Itulah masalah apabila mereka tidak memberi notis yang mencukupi, jadi saya tidak boleh memberitahu anda sekarang yang jalan akan ditutup kerana baju kuning berkata mereka mahu berkumpul berhampiran Dataran, di mana itu? Kumpulan Baju Merah juga mahu mengikut, tetapi di mana? Kami tidak tahu, “katanya.

Katanya, ia adalah sukar bagi polis untuk membuat persiapan dan memastikan keselamatan kerana notis yang dinyatakan di atas.

“Ada yang begitu pandai, yang kononnya telah memberi notis dan mentafsir undang-undang sendiri,” katanya kepada media di Aseanapol Mesyuarat Ketujuh Latihan Polis Kerjasama (APTCM) di Cheras hari ini.

Pemimpin Baju Merah Datuk Seri Jamal Yunos telah mengumumkan sebelum ini bahawa Baju Merah akan mengadakan perhimpunan besar-besaran Sabtu ini sebagai membalas  kepada perhimpunan Bersih 5.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here