Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini mengucapkan terima kasih kepada pihak kerajaan dan Polis Diraja Malaysia kerana melakukan kerja cemerlang dalam mengekalkan keselamatan semasa Sukan SEA KL2017 yang dihoskan oleh Kuala Lumpur bulan lepas .

Ahmad Zahid, yang juga Menteri Dalam Negeri berkata aturan keselamatan yang sangat baik adalah salah satu faktor yang menggalakkan para atlet Malaysia untuk unggul dalam sukan mereka.

Seramai 25,000 anggota polis membantu mempertahankan keselamatan semasa perlawanan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini, termasuk oleh militan dan pengganas, katanya ketika berkumpul bersama Aidiladha di Briged Utara Operasi Umum, Komando Pasukan Operasi Khas 69 dan Ulu Pusat Latihan Kinta GOF, di sini.

“Walaupun kejayaan (atlet) bukan sumbangan langsung Polis Diraja Malaysia, keselamatan dan kawalan membolehkan Malaysia mencapai hasil terbaik dari mana-mana Sukan SEA,” katanya.

Malaysia memenangi pingat emas 145 sebelum ini di KL2017, melebihi sasaran 111 pingat emas.

Ahmad Zahid juga berjanji untuk menaik taraf barak di GOF Ulu Kinta yang dikatakan disebabkan kemudahan itu dibina kira-kira 50 tahun lalu.

“Sebagai menteri yang bertanggungjawab, saya akan pastikan paip-paip lama di kem itu segera diganti,” katanya.

Beliau juga berkata Persatuan Keluarga Polis (PERKEP) merupakan tulang belakang Polis Diraja Malaysia kerana anggotanya tidak pernah letih menggalakkan suami mereka, yang merupakan pegawai polis dan kakitangan.

Ahmad Zahid mengumumkan sumbangan peribadi masing-masing sebanyak RM10,000 kepada PERKEP Briged Utara Pasukan Gerakan Am, Komando Pasukan Khas Operasi Khas 69 dan Pusat Latihan GOF Ulu Kinta.

– BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here