Soros
Foto oleh FMT

Kumpulan pemikir dasar awam kerajaan Pulau Pinang, Institut Pulau Pinang (Penang Institute), enggan mengulas mengenai dakwaan oleh laman pemberi maklumat DC Leak bahawa ia telah menerima dana dari jutawan US George Soros.

Pengarah Eksekutif Institut Pulau Pinang Zairil Khir Johari berkata, beliau tidak menyedari dakwaan itu dan beliau lebih suka untuk tidak mengulas tanpa fakta yang ada pada beliau.

“Oleh kerana ini adalah kali pertama dakwaan tersebut telah timbul dan saya tidak mengetahuinya, jadi kami memilih untuk tidak mengulas tanpa mengetahui fakta-fakta,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Walau bagaimanapun, Zairil yang juga ahli parlimen DAP, berkata jika perlu institut itu akan mengadakan mesyuarat bagi membincangkan perkara itu dan mengeluarkan kenyataan rasmi.

Baru-baru ini, DC Leak mendakwa bahawa Open Society Foundations (OSF) yang dimiliki oleh Soros telah memberikan dana kepada beberapa organisasi tempatan termasuk Bersih, C4 Malaysia, Pusat Kesedaran Komuniti (Empower), Islamic Renaissance Front, Merdeka Centre, Institut Pulau Pinang, Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Citizen Journalist Malaysia (Sabah) dan Jawatankuasa Gabungan Pilihan Raya (Comfrel).

Ia telah mendakwa OSF juga cuba untuk mempengaruhi pilihan raya akan datang di negara ini pada tahun 2018 melalui program-program seperti pemacu mobilisasi pengundi.

Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang Prof P. Ramasamy berkata dakwaan itu tidak berasas kerana Institut Pulau Pinang hanya dibiayai oleh kerajaan Pulau Pinang.

Beliau berkata semua maklumat inin mempunyai agenda politik dan tidak ada rasionalnya kepada maklumat yang menghubungkan Institut Pulau Pinang dengan Soros.

“Saya tidak fikir Institut Pulau Pinang telah menerima apa-apa dana luar, terutamanya dari Soros. Ini adalah satu dakwaan yang tidak berasas dan bermotifkan politik,” katanya.

Terdahulu, dilaporkan bahawa Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak berkata, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia sedang menyiasat aduan mengenai penyaluran dakwaan dana asing kepada portal berita tertentu dengan niat untuk menggulingkan kerajaan yang dipilih secara demokrasi di Malaysia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here