PM

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu melihat menamatkan masalah identiti yang melanda rakyat Sabah yang bukan Islam yang namanya termasuk “bin” dan “binti”  sering dikaitkan dengan Islam.

Beliau meyakinkan rakyat Sabah bahawa kerajaan tidak mempunyai agenda tersembunyi untuk  menukar agama bukan Islam, sambil menambah bahawa ia bukan satu amalan Islam untuk memaksa orang ramai untuk menukar agama mereka tanpa kerelaan mereka.

“Tidak ada paksaan dalam Islam. Kadang-kadang orang mentafsirkan ia salah, “katanya ketika berucap pada Kongres Parti Liberal Demokratik di sini petang ini.

“Kita mesti mencari jalan untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya/

Najib berkata ia adalah ciri-ciri yang mengelirukan tetapi sangat unik di Malaysia untuk nama-nama yang boleh dijadikan agama.

“Ambil Idris Jala sebagai contoh. Orang berfikir dia adalah seorang Muslim. Tetapi dia adalah seorang Kristian, Kelabit. Anda tidak akan tahu, “katanya, merujuk kepada Sarawak Datuk Seri Idris Jala yang juga CEO Pemandu.

Terdahulu dalam ucapannya, Presiden LDP Datuk Teo Chee Kang menggesa resolusi muktamad kepada isu kad pengenalan yang masih berleluasa di Sabah.

Teo berkata, ramai rakyat Sabah  mempunyai “bin” dan “binti” dalam nama-nama mereka dan telah salah direkodkan sebagai Islam dalam kad pengenalan mereka, sambil menambah bahawa  Jabatan Pendaftaran Negara memerlukan mereka untuk mendapatkan perintah mahkamah Syariah yang mengesahkan bahawa mereka tidak Islam sebelum rekod mereka boleh diperbetulkan.

“Tetapi kuasa Mahkamah Syariah hanya untuk orang Islam. Ia tidak akan mempunyai bidang kuasa ke atas orang-orang yang benar-benar bukan Islam. Tambahan pula, mereka tidak boleh dijangka untuk menyerahkan kepada mahkamah syariah, “katanya.

“Perlu ada satu cara untuk menyelesaikan isu ini secara pentadbiran. Mungkin Jabatan Pendaftaran Negara boleh mengiktiraf dan menerima pengesahan bertulis daripada pihak berkuasa Islam menyatakan bahawa individu tertentu tidak menganut agama Islam, berdasarkan yang pembetulan yang perlu boleh dilakukan, “katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Najib berkata, parti itu akan terus menjadi sebuah parti yang berdasarkan prinsip kesederhanaan dan akan mendapatkan lebih banyak peluang untuk “detik-detik perpaduan”

“Wasatiyyah merupakan prinsip yang termaktub dalam Islam. Ini bermakna kita tidak boleh menjadi terlalu melampau yang anda menyertai IS atau Abu Sayyaf tidak terlalu liberal yang anda kehilangan prinsip moral anda, “kata Perdana Menteri, merujuk kepada rangkaian pengganas Negara Islam dan militan Islam yang berpangkalan di Filipina yang telah perpetrating perbuatan keganasan di Sabah.

“Kami berada di jalan tengah. Kami akan kekal sebuah negara yang aman dengan cara sendiri, “katanya.

Beliau juga berkata rakyat Malaysia harus mencari “titik perpaduan” dalam mengukukuhkan hubungan di antara satu sama lain.

“Saya ingin lebih detik-detik seperti tadi apabila Datuk Lee Chong Wei dan pasukan badminton kami telah berjuang untuk mencapai pingat emas pertama untuk negara. Bagaimana negara masih berdiri dan bersorak mereka. Ia adalah satu memori memilukan kepada saya. Saya pada perlawanan di Padang Merdeka dan beribu-ribu orang kebanyakannya Melayu bersorak dia seolah-olah dia adalah mereka sendiri.

“Kita perlu detik-detik perpaduan seperti ini supaya Malaysia menjadi sebuah negara yang didasarkan pada rasa kuat perpaduan dan patriotisme,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here